czwartek, 13 lutego 2014

Pieczony w panko filet z mintaja podany na ratatui

Jutro święto zakochanych! Menu już zaplanowane (no... prawie:)), a wino nabiera właściwej temperatury. W ten dzień omijamy zatłoczone restauracje i robimy ucztę w domu, częstując ukochanych czymś wyjątkowym, a jednocześnie lekkim ;)


Oto danie, które szczególnie trafi w serce miłośnika ryb i warzyw (jednego znamy bardzo dobrze :)). Polecamy... nie tylko na szczególne okazje!


Pieczony w panko filet z mintaja podany na ratatui

SKŁADNIKI (dla 2-3 osób):
  • 450 g polędwicy z mintaja, filet bez skóry i ości (lub innej dobrej jakości ryby mrożonej, z małą zawartością glazury, np polędwica z dorsza, halibut)
  • 2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • szczypta soli
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 1 duże jajko
  • 4 czubate łyżki japońskiej panierki panko
  • 1 łyżka rozpuszczonego masła 82%
ratatuja:
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub łagodnej oliwy
  • duża czerwona papryka (lub dwie mniejsze żółta i czerwona)
  • średnia cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • mała cukinia
  • mały bakłażan
  • 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki pikantnego ketchupu
  • 1 łyżeczka suszonych listków tymianku, roztartych w dłoniach
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu

PRZYGOTOWANIE:

1. Rybę rozmrozić, natrzeć pieprzem cytrynowym i odrobiną soli, odstawić na 1-2 godz. do lodówki.
2. Paprykę, cebulę, cukinię i bakłażana pokroić w kostkę. Czosnek pokroić w plasterki.
3. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, grzanie góra/dół.
4. Kawałki ryby obtaczać kolejno w mące, roztrzepanym jajku, panierce panko (lub bułce tartej).
5. Umieścić w naczyniu żaroodpornym lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika, piec 15 minut.
6. Wyjąć, posmarować stopionym masłem, wstawić ponownie do piekarnika i piec jeszcze 5-7 minut do zezłocenia panierki (można zwiększyć temp do 200 stopni).
7. W międzyczasie można przygotować ratatuję: na patelni rozgrzać olej. Wrzucić paprykę i smażyć 2 minuty, mieszając.
8. Dodać cebulę i czosnek, smażyć kolejną minutę.
9. Dodać cukinie a po 2 minutach bakłażana - podsmażyć 3 minuty*.
10. Na koniec dodać koncentrat, ketchup, doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem wg uznania.
11. Rybę podawać z ratatują i obficie posypać posiekaną natką pietruszki.

Ratatuja świetnie smakuje także na zimno - jako składnik kanapek lub małych przekąsek.

* Krótki czas smażenia pozwala na zachowanie kształtu, koloru i chrupkości warzyw, dlatego w ratatui stosuję technikę szybkiego smażenia, a nie duszenia.




7 komentarzy:

  1. Kuszące :> uwielbiam ratatouille, a w połączeniu z rybką musiało smakować obłędnie

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie! Czy panko, oprócz chleba tostowego, ma coś jeszcze w składzie? Tzn czy można zrobić ją samemu w domu?? ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zjadłabym teraz - zaraz!! Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smacznie podane, kusząco wygląda. Pewnie kolacja była bardzo smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda bardzo apetycznie.... ostatnio chciałam kupic panko, aby wypróbować je w swojej kuchni, ale nigdzie nie mogłam go dostac..

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie kupiłam dzisiaj polędwicę mintaja i ten przepis na pieczoną polędwicę mintaja wykorzystam za kilka dni w Wigilię Świąt Bożego Narodzenia A.D.2016.
    Serdecznie dziękuję Autorowi Bloga .
    Maria

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)