niedziela, 9 lutego 2014

Łosoś w ziołowej skorupce z panko na kolorowym purée z warzyw

Pamiętacie łososia z grzybową skorupką (klik)? Od kiedy pierwszy raz przygotowałyśmy łososia w ten sposób to zawsze gdy mamy trochę więcej czasu wymyślamy nowe "skorupki". Ten sposób, choć może wydaje się pracochłonny, tak naprawdę jest całkiem prosty - łososia nie trzeba marynować, wystarczy lekko go oprószyć przyprawami i później zapiec ze zmrożoną "skorupką".






Tym razem w "skorupce" znalazła się Smakowita Pajda, która zaskoczyła mnie tym, że tak dobrze połączyła się z panko i parmezanem, dobrze się zmroziła i nie rozpłynęła się podczas pieczenia, dzięki czemu skorupka na łososiu była dokładnie taka jak chciałam :) Polecam spróbować!


Łosoś w ziołowej skorupce z panko na kolorowym purée z warzyw

SKŁADNIKI: 
(dla 2 osób)
  • 30 g smalczyku roślinnego Smakowita Pajda z ziołami ogrodowymi
  • 2 łyżki japońskiej panierki panko (lub zwykłej bułki tartej)
  • 1 łyżka startego na drobnych oczkach parmezanu
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 320 g łososia filetu łososia ze skórą (zgrabny kawałek, najlepiej ze środka filetu, nie z części ogonowej) +  1 łyżka oleju roślinnego do marynowania
  • 300 g marchwi + sok z 1/2 małej pomarańczy, szczypta imbiru w proszku
  • 300 g ziemniaków + 1 łyżka smalczyku Smakowita Pajda z ziołami ogrodowymi
  • 200 g mrożonego zielonego groszku
  • sól, pieprz, cukier do smaku
  • cytryna

PRZYGOTOWANIE:
1. Z łososia usunąć skórę, podzielić go na dwa kawałki, skropić sokiem z cytryny, natrzeć olejem, oprószyć solą, wstawić do lodówki na min. 2 godz.
2. W międzyczasie przygotować skorupkę: w niedużej misce umieścić smalczyk, dodać panko lub bułkę tartą, parmezan, drobno posiekany czosnek oraz zioła. Wymieszać dokładnie łyżką.
3. Przygotować kawałek papieru do pieczenia (ok. A4). W dłoniach uformować kulkę, umieścić ją między arkuszami złożonego na pół papieru do pieczenia, lekko rozpłaszczyć, złożyć papier i rozwałkować cienki placek wielkości naszego kawałka łososia.
4. Nadmiar papieru zgiąć, placek z panierki umieścić ostrożnie poziomo w zamrażarce na 2-3 godziny.
5. W tym czasie obrać warzywa, marchew pokroić w plastry, ziemniaki w nieduże kawałki.
6. Przygotować trzy rondle. W każdym osobno umieścić każde z warzyw. Ziemniaki zalać wodą, by nie ściemniały.
7. Po ok. 2 godz. piekarnik rozgrzać do temp. 110 stopni C.
8. W tym czasie warzywa zalać wrzątkiem. Do garnka z groszkiem dodać łyżeczkę cukru. Gotować do miękkości (ziemniaki i marchew dłużej, ok. 25 minut, groszek ok. 15 minut).
9. Wodę z ziemniaków odlać, ziemniaki odparować, dodać smalczyk, doprawić solą, utłuc na purée tłuczkiem do ziemniaków.
10. Wodę z marchewki odlać, odparować, doprawić cukrem, solą i szczypta imbiru, zmiksować blenderem na purée.
11. W rondlu z groszkiem zostawić ok. 1/2 szklanki wody, w której się gotowała, zmiksować na purée, doprawić solą i cukrem wg uznania. Purée trzymać w cieple na czas przygotowania ryby.
12. Łososia posypać pieprzem, umieścić na blasze z pergaminem, piec 15 minut/110 stopni C, wyjąć, zwiększyć temp. do 230, włączyć opcje broil/grill - zapiekanie od góry.
13. Kawałki zmrożonej panierki umieścić ostrożnie na filetach z łososia. Zapiekać jeszcze 5-10 minut wysokiej temp., na wyższej kratce piekarnika, do wyraźnego zbrązowienia panierki.
14. Łososia w skorupce podawać od razu, na talerzu z zaaranżowanym kolorowym purée, z dodatkiem cząstki cytryny.





Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej "Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem jest ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.

   

3 komentarze:

  1. Uwielbiam takie cuda i zamienniki tradycyjnych panierek, Twoja wersja wygląda bardzo obiecująco:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)