środa, 12 lutego 2014

Kurczak pieczony w aromatycznej marynacie z indyjską nutą

Pora obiadowa się zbliża... przeszukuję sklepowe półki w poszukiwaniu inspiracji. Ryż, brukselka, pałki kurczaka. Mam to! :)



Lubię pieczone "pałki" kurczaka za to, że - w przeciwieństwie do np. piersi - niewiele im potrzeba, by były pyszne. Czasem wystarczy tylko sól, pieprz i odrobina słodkiej lub ostrej papryki, by przypieczona skórka smakowała wybornie. Dzisiaj polecam Wam to wydanie - z lekką nutą indyjskich przypraw, w towarzystwie paprykowego ryżu i brukselki z curry.


Pieczone pałki z kurczaka w marynacie z indyjską nutą + paprykowy ryż

SKŁADNIKI (na 4 porcje):
  • 8 podudzi z kurczaka (pałek)
  • sól
marynata:
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1 łyżka pikantnego ketchupu
  • 1 łyżka płynnego łagodnego miodu (np. lipowy)
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonej przyprawy curry
  • 1 ząbek czosnku, rozdrobniony
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonych lub utłuczonych w moździerzu ziaren kminu rzymskiego (lub 1/2 łyżeczka kuminu sproszkowanego)
ryż z papryką:
  • 300 g ryżu paraboiled
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 średniej wielkości papryka czerwona lub żółta 
  • 1 mała cebula
  • sól do smaku
  • szczypior lub natka do podania
  • oraz gotowane warzywa do podania (np brukselka)
PRZYGOTOWANIE:
1. Udka* natrzeć solą, składniki marynaty wymieszać w misce. Udka maczać w marynacie, nasmarować dokładnie mięso. Odstawić na co najmniej 2 godz. do lodówki.
2. Piekarnik rozgrzać do 230 stopni C, termoobieg. Na formę żaroodporną wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć udka, wstawić do piekarnika na 15 minut.
3. Zmniejszyć moc piekarnika do 180 stopni C (termoobieg). Piec przez 45 min., często obracając mięso. W połowie pieczenia, jeśli mięso jest już rumiane ze wszystkich stron, można kontynuować pieczenie pod folią aluminiową.

Ryż:
1. Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu, al dente.
2. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną w paski lub kostkę paprykę, przesmażyć chwilę a następnie dodać kostkę cebuli. Smażyć razem całość przez chwilę.
3. Wrzucić ryż,  przemieszać do połączenia smaków, doprawić do smaku solą.

Udka podawać z ryżem i dowolnymi gotowanymi warzywami, np. brukselką (ugotowaną w wodzie z cukrem i solą) doprawioną curry. Danie posypać szczypiorkiem. 

* Z udek odcięłam ostrym nożem tasakowym końcówki i uformowałam mięso, by kostki były widoczne, po czym zawinęłam je w folię aluminiową na czas pieczenia, żeby się nie przypaliły. 




7 komentarzy:

  1. Schrupałabym tę skórkę właśnie teraz ! Fajna propozycja :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pochłonełabym taki obiad. Wszystko tu do siebie pasuje!

    OdpowiedzUsuń
  3. Niedawno odkryłam jak rewelacyjne są marynaty do ryb i mięs z miodem :) taką też z chęcią wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzamy się :) My lubimy zwłaszcza połączenie miód + musztarda :)

      Usuń
  4. kolorowo i chrupiąco! idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Brukselka z curry, ciekawe. Może w takiej postaci się do niej przekonam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)