poniedziałek, 23 grudnia 2013

Krem z kukurydzy z serem pleśniowym, tymiankowymi grzankami i olejem rzepakowym

Zupa swym energetyzującym kolorem przywołuje wspomnienie lata i rozgrzewa od środka. Czegoś takiego nam było trzeba w ostatnich dniach (a teraz w końcu mamy czas, żeby nadrobić zaległości!:)). Co prawda tym razem kukurydza jest z puszki, ale i z takiej może powstać pyszna, aromatyczna zupa.




Wzbogaciłam tę zupę curry i chilli, które mają tę cudowną, rozgrzewającą właściwość. Tymiankowe grzanki i ser lazur są tylko lekkim dopełnieniem :)
Oczywiście w zupie nie mogło zabraknąć zdrowego, tłuszczowego dodatku - oleju rzepakowego. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego m.in dzięki zupom takim jak ta nasze serca będą zdrowsze :)


Krem z kukurydzy z serem pleśniowym, tymiankowymi grzankami i olejem rzepakowym

SKŁADNIKI (dla dwóch osób):
  • 2 puszki słodkiej kukurydzy lub 4 kolby świeżej
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 listki laurowe
  • 1,2 l lekko słonego wywaru warzywnego lub rosołu
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • sól do smaku
  • płaska łyżeczka przyprawy curry
  • 4 łyżki słodkiej śmietanki 30%
  • szczypta chilli
    oraz:
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 2 czerstwe kromki chleba tostowego
  • 20 g sera pleśniowego, np lazur

PRZYGOTOWANIE:
1. Wywar podgrzać.
2. W niedużym garnku rozgrzać olej, wrzucić kukurydzę osączoną z zalewy, startą marchewkę, cebulkę pokrojoną w kostkę oraz plasterki czosnku. Podsmażać, mieszając 5-7 minut.
3. Kukurydzę zalać gorącym wywarem. Gotować na średnim ogniu pod przykryciem ok. 20 minut. Usunąć listki laurowe, zupę zmiksować i przetrzeć dokładnie przez drobne sito.
4. Doprawić do smaku solą, szczyptą chili oraz curry. Na koniec połączyć ze śmietanką.
5. Z chleba okroić skórkę a miąższ pokroić w drobną, 1 cm kostkę.
Na patelni rozgrzać olej, przesmażyć gałązki tymianku, aby wydobyć z nich aromat. Wrzucić chleb, usunąć gałązki. Podsmażać, potrząsając patelnią do momentu aż będą złociste.
6. Krem kukurydziany podawać z tymiankowymi grzankami, plasterkiem sera lazur.
* Zupę można również posypać ziarnami kukurydzy z puszki.





4 komentarze:

  1. Pyszna propozycja!
    Magicznych i smacznych Świat! Najlepsze życzenia dla Was i bliskich!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam na swoim koncie kukurydzianą zupę, ale Twoja pewnie była pyszniejsza :)

    OdpowiedzUsuń
  3. This is a very cool blog, thanks a lot for this! Ive read a great deal about this topic in the past and I agree with you.
    jeux de tir

    OdpowiedzUsuń
  4. Zupy kremy po prostu uwielbiam. Twojej zupy spróbuję na pewno:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)