sobota, 21 grudnia 2013

Pumpernikiel z sałatką z buraczków i makrelą

Oto pierwszy z czterech przepisów przygotowanych specjalnie dla Magazynu Spring Plate (polecamy kliknąć i zapoznać się z całością! :)). Coś "na ząb", co przyda się zapewne bardziej na karnawałową imprezę niż na święta, choć akcent kojarzący się ze świętami w postaci buraczków jest obecny :)



Wędzona makrela wydaje się rybą niedocenioną - najczęściej jest dodawana do wszelkiego rodzaju past kanapkowych. Ja jednak lubię ją łączyć z czymś delikatnie słodkim - dzięki temu nabiera wyrazu. Ugotowany buraczek pasuje idealnie :)


Pumpernikiel z sałatką z buraczków i makrelą

SKŁADNIKI: 
  • 6 kromek chleba typu pumpernikiel
  • 1 średni burak (ok. 200 g)
  • 150 g makreli wędzonej
  • szczypior
  • koperek
  • młotkowany pieprz
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 1 łyżeczka kwaśnej śmietany
  • sól do smaku
  • odrobina masła


PRZYGOTOWANIE:

1. Buraka w skórce ugotować do miękkości (ok. 40 min.), wystudzić i obrać.
2. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić w zapałki. Wymieszać z majonezem i śmietaną, doprawić solą.
3. Makrelę oddzielić od ości. 
4. Pumpernikiel podzielić na trójkąty i posmarować masłem.
5. Układać sałatkę z buraczków, makrelę, posypać pieprzem, szczypiorkiem i koperkiem.



2 komentarze:

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)