poniedziałek, 23 grudnia 2013

Cynamonowe pancakes (z olejem rzepakowym), karmelizowanymi pomarańczami i orzechami

Leniwe świąteczne śniadanie wyobrażam sobie tak... :)



Oczywiście najcudowniej by było gdyby ktoś podał nam je do łóżka, ale chyba też równie dobrze będzie gdy to my zaserwujemy rodzinie porcję porannej słodyczy na idealny początek dnia. Aromat pomarańczy i cynamonu wprowadza przecież w niezwykle dobry nastrój, który w świątecznej gorączce może się przydać :)
Do ciasta na pancakes dodałam cynamon, esencję waniliową (dla smaku) i olej rzepakowy, dzięki któremu placuszki  ładnie się usmażyły bez konieczności dodatkowego smarowania patelni tłuszczem. Jak już wiemy olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego takim słodkim śniadaniom nasze komórki będą się wolniej starzeć. To dopiero atut :)!



Cynamonowe pancakes (z olejem rzepakowym), karmelizowanymi pomarańczami i orzechami

SKŁADNIKI 
(na ok. 15 sztuk):
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 jajko
  • 220 ml mleka (1 szklanka)
  • 1/5 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej (lub olejku waniliowego lub pomarańczowego)
    na naleśniki:
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • kieliszek gorącej wody
  • 1-2 pomarańcze
  • laska cynamonu
  • garść mieszanych orzechów (np włoskie, laskowe, nerkowce)

PRZYGOTOWANIE:
1. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać resztę sypkich składników.
2. W drugiej misce połączyć mokre składniki, używając elektrycznej trzepaczki.
3. Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać trzepaczką elektryczną na niskich obrotach. Miskę przykryć ściereczką, odstawić na 10 minut.
4. Do rondla z grubym dnem wsypać cukier i na średnim ogniu podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia, odstawić na chwilę na bok a następnie wlać wodę i wymieszać.
5. Ponownie umieścić na palniku, wrzucić orzechy, laskę cynamonu i cząstki obranej pomarańczy bez błonek. Delikatnie mieszać. Rondel zestawić z ognia (karmel lekko zgęstnieje).
6. Na wierzchu ciasta na pancakes powinny pojawić się pęcherzyki, można więc przystąpić do smażenia. Rozgrzać małą patelnię do naleśników z nieprzywierającą powłoką (ponieważ w cieście jest już olej rzepakowy, nie trzeba dodatkowo natłuszczać patelni.
7. Nakładać łyżkę ciasta, tworząc okrągłe placuszki wielkości środka dłoni, obracać na drugą stronę, gdy na wierzchu pojawią się pęcherzyki.
8. Smażyć do lekkiego zbrązowienia, układać jeden na drugim. Podawać z karmelizowanymi pomarańczami i orzechami.


3 komentarze:

  1. Ojejku, prawdziwe cudo :) Idealne zimowe śniadanie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Twoje leniwe śniadanie świąteczne przyprawia o pomarańczowo-cynamonowy zawrót głowy! :]

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają fantastycznie, po prostu cudowne!! *-*

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)