Zupa z pieczonych pomidorów powstała jeszcze w sierpniu do magazynu na tablety iAM, którego wrześniowy numer gorąco polecamy (jak i oczywiście pyszną, kremową zupę z aromatyczną gremolatą i fetą:)).
Krem z pieczonych pomidorów z gremolatą i serem feta
SKŁADNIKI:
- 1 kg pomidorów (+ sól, pieprz, cukier, oliwa i 2 duże ząbki czosnku)
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- 1.2 l rosołu, wywaru z warzyw lub bulionu warzywnego
- sól świeżo mielony pieprz lub/i chili do smaku
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka masła 82%
gremolata: - 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- skórka otarta z małej cytryny
- 1 ząbek czosnku
dodatkowo: - kilka kostek sera feta
PRZYGOTOWANIE:
1. Pomidory opłukać i osuszyć, przekroić na połówki lub ćwiartki (jeśli są duże). Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posypać solą, świeżo zmielonym pieprzem i cukrem, polać delikatnie oliwą i ułożyć plasterki czosnku. Piec godzinę w temp. 190 stopni C (grzanie góra-dół).
2. Po upieczeniu z pomidorów zdjąć skórkę, włożyć kawałki do garnka i zalać gorącym bulionem, dodać liść laurowy i ziele angielskie i gotować 20 minut.
3. Usunąć listki i kulki ziela, po czym bardzo dokładnie zmiksować zupę.
4. Doprawić odrobiną soli, pieprzem lub chili oraz cukrem. Gotować jeszcze 15 minut, na koniec dodać łyżeczkę masła.
5. Przygotować gremolatę: czosnek wymieszać z posiekaną natką oraz skórką z cytryny, doprawić odrobiną pieprzu i wymieszać z pokruszonymi kostkami sera feta.
6. Gorącą zupę wlać do głębokich talerzy lub miseczek i udekorować gremolatą z fetą.
Jesiennie :)
OdpowiedzUsuńIdealna, jesienna propozycja :)
OdpowiedzUsuń