wtorek, 2 kwietnia 2013

Muffinki marchewkowe z kremem mascarpone

Chciałyśmy w domu rodziców upiec babkę lub mazurka... ale mama stwierdziła, że ma ochotę na "coś z kremem". Tort? Nie... Ptysie? Kremówki? Tartę? Też nie... coś łatwego, żeby nie robić w kuchni zamieszania. To może muffinki? Tak, ale jakieś inne...
























Ostatnie marchewki zostały wyłowione ze skrzynki pełnej piachu. I jabłka, już ponad półroczne - prosto z piwnicy. Oto muffinki z ostatnich zimowych zapasów z plonów mamy. A do nich lekko waniliowy krem... Kilka zniknęło jeszcze w sobotę - w końcu trzeba było rozłożyć siły na całe święta :)


Muffinki marchewkowe z kremem mascarpone

SKŁADNIKI (na 15 sztuk):

  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej (lub pół na pół z pszenną razową)
  • 3/4 szklanki cukru brązowego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  •  0,5 łyżeczki cynamonu (można więcej)
  • 2 duże marchewki (ok. 2 szklanki startej)
  • 1 duże jabłko 
  • 3 małe jajka (lub 2 duże L)
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
wierzch:
  • 250 g mascarpone 
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka drobnego cukru waniliowego
  • łyżeczka esencji waniliowej

PRZYGOTOWANIE:
Muffiny:
1. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, a obrane ze skórki jabłko na tarce o dużych oczkach.
2. W większej misce wymieszać mąkę z cukrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawami, a w mniejszej zmiksować olej z jajkami.
3. Startą marchew z jabłkiem dodać do większej miski, jednocześnie dodać też składniki mokre.
4. Połączyć całość przy użyciu miksera, na niskich obrotach.
5. Piekarnik rozgrzać do 175 stopni.
6. Papilotkami do babeczek wyłożyć teflonową formę na muffinki, ciasto nakładać łyżką, zostawiając 0,5 cm miejsca od brzegu. Piec 25 minut.
7. Wystudzone muffinki dekorować kremem mascarpone, używając w tym celu łyżki lub wyciskając przez szprycę rękaw cukierniczy z końcówką rozetki.
Krem:
Dobrze schłodzoną śmietanę ubić. Zmniejszyć obroty miksera i najpierw wmieszać cukier puder, następnie cukier waniliowy i esencję. Dodać mascarpone i najwolniejszymi obrotami miksera wmieszać ser w śmietanę, aż nie będzie już grudek. Chłodzić do momentu użycia.



13 komentarzy:

  1. Krem i marchewkowe ciasto to ostatnio moje ulubione połączenie! ;) Pięknie wyszły!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ciasto marchewkowe,już długo przymierzam się do muffinek.Ja bym dała do środka jeszcze żurawinę mmm,pychotka

    OdpowiedzUsuń
  3. Są przepiękne, jak już wszystkie zapasy słodyczy zjemy to takie zrobię :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chodzą za na takie marchewkowe mufinki i mimo, że dopiero co się Święta skończyły to bym zrobiła i z chęcią zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę upiec niedługo coś z marchewką:D

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudne! A krem na bazie mascarpone jest jednym z moich ulubionych.

    OdpowiedzUsuń
  7. ciasto marchewkowe w wersji mini? idealne, aby zabrać ze sobą i zarazić miłością do niego znajomych :) uwielbiaaam ♥
    + podoba mi się tu, zostaję na stałe :)

    OdpowiedzUsuń
  8. tak, tak, tak! zdeeeeecydowanie moje smaki!

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam marchewkowe muffiny i często je robię. Następnym razem wypróbuję wersję z kremem ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zrobione, ciekawe jak będą smakowały. Dodałam troszkę imbiru ;-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)