wtorek, 9 kwietnia 2013

Tatar z jajka

Wczoraj pisałam o kolorowych śniadaniach... dzisiaj rano zaserwowałam sobie i Kasi kolejne. Niezbyt skomplikowane i zaspokajające ostatnią chęć na jajka (a w zapasie jest jeszcze jeden poświąteczny przepis na jajka faszerowane;)).



Oto pyszna jajeczna sałatka, której składniki i sposób podania kojarzą nam się z tatarem. Pozornie nieduża porcja jest bardzo sycąca, więc zjadłyśmy ją we dwie, nakładając już wymieszaną sałatkę na kawałki chlebka... oby więcej takich śniadań :)


Tatar z jajka czyli pyszna jajeczna sałatka

SKŁADNIKI:
(1 ring - ok. 2 porcje)
  • pumpernikiel z masłem
  • plaster pomidora
  • 2 jajka
  • 1/2 niedużej cebuliki
  • kilka gałązek szczypiorku
  • 1 nieduży ogórek kiszony
  • 2 łyżeczki majonezu
  • 1/2 łyżeczki łagodnej musztardy
  • sól
  • pieprz
  • sałata
  • suszony pomidor z oliwy

PRZYGOTOWANIE:

1. Jajka umieścić w zimnej wodzie, ugotować na twardo (8 minut od zagotowania).
2. W ugotowanych i obranych jajkach oddzielić żółtka od białek, drobno posiekać każde z osobna.
3. Cebulę, ogórka i szczypior również posiekać drobno (nie mieszać ze sobą).
4. Białka wymieszać z majonezem, doprawić solą.
5. Żółtka wymieszać z musztardą.
6. Na talerzyku/miseczce umieścić krążek pumpernikla a na nim plaster pomidora.
7. Używając ringu (można go wyciąć z pustej plastkikowej butelki po napoju 0,5) tworzyć piramidkę składników - cebulkę, żółtka, ogórka, białka, szczypiorek.
8. Posypać pieprzem, dekorować suszonym pomidorem, sałatą, szczypiorem. Chłodzić do momentu podania.



































Przepis bierze udział w konkursie/akcji:

 

4 komentarze:

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)