czwartek, 28 marca 2013

Mazurek czekoladowy z m&m'sami

Mazurkowanie czas zacząć! W tym roku skromnie - tylko dwie sztuki dla najbliższych współpracowników, których chciałyśmy poczęstować przed wyjazdem do domu na święta. Postawiłyśmy na czekoladę... zarówno w postaci kakaowego spodu, jak i pysznego, czekoladowego wierzchu.
























Kolor został przemycony w kolorowych drażetkach, które zapewne wszyscy znacie :) Przywołajmy wiosnę kolorowym mazurkiem!


Mazurek czekoladowy z m&m'sami

SKŁADNIKI: 

ciasto:
  • 250 g mąki pszennej - krupczatki
  • 4 łyżki cukru
  • 125 g zimnego masła 82 % 
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
wierzch:
  • 2 łyżki domowych powideł
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 200 g gorzkiej czekolady (60% kakao)
  • 1 łyżka cukru
  • 100 g kolorowych drażetek czekoladowych m&m

PRZYGOTOWANIE:
1. Do miski wsypać wszystkie suche składniki na ciasto (mąkę przesiać) i wymieszać.
2. Wbić jajko, dodać pokrojone w kostkę masło, śmietanę i ekstrakt. Zagnieść dłońmi ciasto. Jeśli jest za suche można dodać 1 łyżkę zimnej wody.
3. Podzielić na dwie części, uformowac kulki, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
4. Ciasto wyjąć, z każdej części oddzielić mniejszy kawałek, z którego powstaną brzegi. Większe kawałki rozwałkować na grubość ok. 7 mm, formując dowolny kształt - u mnie jajko (pisanka) i podłużny prostokąt.
5. Pozostałe kawałki uformować w brzegi, np. z kuleczek. Ostrożnie przełożyć mazurki na kawałki papieru do pieczenia, po czym na blachę. Owinąć rantem z folii aluminiowej. Powierzchnię gęsto ponakłuwać widelcem.
6. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni C (grzanie góra-dół). Piec 25 minut. Po tym czasie uchylić drzwi piekarnika, studzić 10 min, nastepnie wyjąć i całkowicie wystudzić.
7. Śmietankę zagotować, zdjąć z ognia, dodać cukier, połamaną czekoladę, bardzo dokładnie wymieszać (najlepiej trzepaczką sprężynkową). Odstawić na 10 minut.
8. Mazurki posmarować cienko powidłami, omijając ranty. Lekko ciepłą masę rozsmarować równomiernie na warstwie powideł. Obłożyć drażetkami m&m's, uważając by nie pozostawic śladów palców na czekoladzie. Formy regularne (jak prostokąt) warto obkładać cukierkami symetrycznie, co ułatwia krojenie.
9. Mazurki schłodzić.



































Przepis dodajemy do akcji:

 

21 komentarzy:

  1. Super te mazurki wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. o mamusiu, ale cudeńka.. a jakie słodkie-musze je mieć;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Przed chwilą skonsumowałam ;) jest przeeeeepyszny, jutro robię taki na Święta!

    OdpowiedzUsuń
  4. swietne:) w tym roku uż chyba nie wypróbuję, ale za rok:) kto wie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. O proszę, to bardzo nowoczesna forma tradycyjnego mazurka, ślicznie się prezentuje, zapraszam do dodawania przpisów do mojej wielkanocnej zabawy, można nawiązać nowe blogowe kontakty i przy okazji wygrać małą nagrodę :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają rozkosznie! Mam nadzieję, że nie zapomnę o nich w przyszłym roku:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawy i bardzo kolorowy pomysł na mazurka :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda niesamowicie. Jak wszystkie Wasze wpisy :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Urzekły mnie te mazurki:) Są mega optymistyczne dzięki tym kolorowym cukierkom:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Przyznam, że robienie tych mazurków to była czysta przyjemność - zabawa z dekorowaniem, radość z efektu i w końcu konsumpcja :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda naprawdę uroczo. Ach ta moc czekolady... :))

    OdpowiedzUsuń
  12. Przecudne zdjęcia! :) I świetny pomysł! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciągle mi chodzi po głowie, by jakieś ciasto przybrać M&M'sami. Wygląda to fantastycznie i smakuje pewnie też ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Zrobiłam, bo dzieci nie dawały mi spokoju. To był hit tegorocznej Wielkanocy. Dzięki!

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)