poniedziałek, 25 marca 2013

Placuszki z soczewicy i marchewki

Trwa warzywna faza... może to tak przed świętami, które będą obfitowały w mięsne pieczenie (przede wszystkim w wykonaniu taty). W tym roku nie wpadłyśmy w szał wymyślania nowych potraw na świąteczny stół, chociaż pewnie pojawią 2-3 przepisy w tym tygodniu - na jajka i coś słodkiego :)
























Dzisiaj dzielimy się z Wami przepisem na pieczone placki z soczewicy i marchewki - są dosyć kruche, ale bardzo dobre i sycące. Są też ostre i aromatyczne dzięki curry i harissie. Do tego czosnkowy szpinak z cebulką i koperkowy sos dla złagodzenia smaków... Pycha!




Placuszki z soczewicy i marchewki z piekarnika, ze szpinakiem i sosem koperkowym

SKŁADNIKI (na 6 placków):
placuszki:
  • 100 g czerwonej soczewicy
  • 1 cebula
  • 300 g marchewki (2 średnie)
  • 1 łyżeczka indyjskiej przyprawy curry
  • 1 łyżeczka harissy*
  • sól
  • pieprz młotkowany z kolendrą
  • 1 duże żółtko
szpinak:
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g listków szpinaku
  • 1 łyżeczka masła
  • sól, świeżo mielony pieprz
sos:
  • 1 mały jogurt naturalny 125 g
  • 1 łyżka drobno posiekanego koperku
  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
  • szczypta soli
  • świeżo mielony pieprz
  • szczypta cukru
  • odrobina soku z cytryny (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE:
1. Składniki na sos dokładnie wymieszać i schłodzić w lodówce do momentu podania.
2. Cebulę drobno pokroić, umieścić w rondelku, wsypać soczewicę, zalać 400 ml wrzątku, zagotować. Gotować ok. 15 min na średnim ogniu do odparowania całości wody (często mieszać). Wystudzić.
3. Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, umieścić w misce, posolić, wymieszać i odstawić na 10 minut. Odcisnąć bardzo dokładnie sok.
4. Piekarnik rozgrzać do temp 200 stopni.
5. Surową marchewkę wymieszać z ugotowaną soczewicą, dodać curry, harissę*, doprawić solą i pieprzem. Posmakować i ewentualnie doprawić, wbić żółtko i ponownie wymieszać.
6. Na gorącej blasze piekarnika umieścić arkusz papieru do pieczenia, a następnie w odstępach nakładać placuszki z ciasta, rozpłaszczając lekko łyżką (na grubość placków ziemniaczanych). U mnie wyszło 6 sztuk średniej wielkości, można zrobić więcej mniejszych.
7. Piec 30-40 minut (w połowie czasu delikatnie obrócić placuszki na drugą stronę).
8. Pod koniec przygotować szpinak, na rozgrzaną patelnie wlać olej, wrzucić pokrojoną w kosteczkę cebulę i plasterki czosnku, zmniejszyć ogień i zeszklić cebulkę, mieszając. Wrzucić opłukane listki szpinaku, zwiększyć ogień, dodać masło, cały czas mieszać szpinak. Podgrzewać dosłownie chwilę, by liście zmiękły i zmieniły kolor na ciemniejszy, doprawić solą i pieprzem.
9. Placuszki podawać na szpinaku z sosem koperkowym. Idealnie sprawdzi się też sos czosnkowy.

* Harissa to gęsta pasta - m.in z papryczek chili i czosnku. Można ją zastąpić odrobiną sproszkowanego chili i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku.



11 komentarzy:

  1. Wyglada przepysznie! A wyjdzie z zielonej soczewicy (bo akurat taka mam w domu)?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powinny wyjść - z tym, że trzeba będzie trochę ją rozgnieść, bo się nie rozpada przy gotowaniu tak jak czerwona :)

      Usuń
  2. Fajny przepis, uwielbiam soczewicę:)
    Ja chyba jednak oszczędzę ten sok z marchewki (szkoda witaminek) i ew. zagęszczę masę bułką tartą albo kaszą manną...

    OdpowiedzUsuń
  3. Alez maja piekny, sloneczny kolor!

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo lubię soczewicę, na zdjęciach wyglądają pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudownie pomarańczowe. Placuszki to najlepsza opcja do zabrania do pracy. Często praktykuję a takich nie jadłam, kolor i towarzystwo szpinaku bardzo mnie do tego przekonują.Pozdrawiam!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Smakowicie wyglądają! Koniecznie muszę spróbować Do tej pory zrobiłam kilka wersji, w tym tą https://www.natural.pl/news/placuszki-z-soczewicy-i-kaszy-jeczmiennej/ i przyznam, że naprawdę się sprawdziła. Uwielbiam zdrowe jedzenie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)