poniedziałek, 29 kwietnia 2013

Mini serniczki ciasteczkowe w filiżankach

Serniczki w filiżance na śniadanie - podane prosto do łóżka, z pachnącymi owocami i kawą z mlekiem... marzenie :) Ale nie takie trudne do spełnienia - robimy serniczki, mrozimy i wyciągamy z zamrażarki, gdy mamy ochotę na słodkie śniadanie. Idealnie sprawdzą się też jako deser dla niezapowiedzianych gości. Same plusy!
























Podaje się je na ciepło i zajada od razu, aby masa nie opadła. Standardowo czekamy aż klasyczny sernik się schłodzi, by go pokroić lub robimy serniki bez pieczenia na zimno, a ten zachowuje się trochę jak suflet. Przygotowanie tej formy podania nie wymaga dużo czasu, jest wręcz błyskawiczne. A rano, gdy serniczek się piecze można przygotować się do pracy, na zajęcia, wziąć prysznic itp. :) Smacznego!


Mini serniczki ciasteczkowe w filiżankach

SKŁADNIKI (na 4 szt.)
  • 3 jajka
  • 4 płaskie łyżki cukru pudru + do posypania na koniec
  • 360 g naturalnego chudego serka naturalnego homogenizowanego
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • odrobina masła do wysmarowania + mąka
  • 4 ciasteczka belVita, np. z czekoladą
oraz:
  • kawa do podania
  • miseczka owoców (truskawki, winogrono, śliwka, pomarańcza, kiwi, borówka, mango - na jakie mamy ochotę)

PRZYGOTOWANIE:
1. Kratkę piekarnika umieścić na pozycji drugiej od dołu (trochę poniżej środka). Rozgrzać piekarnik do 180 stopni, grzanie góra/dół.
2. Żółtka oddzielić od białek i umieścić w dużych miskach. Żółtka ubić z dwoma łyżkami cukru na puszystą, jasną masę (na wysokich obrotach miksera).
3. Do masy dodać serek i ponownie ubijać, tym razem na niższych obrotach. Dodać obie mąki i ponownie mieszać do połączenia składników.
4. W drugiej misce ubić białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać dwie łyżki cukru pudru i wymieszać.
5. Pianę dodać do miski z masą z serka i delikatnie wymieszać - drewnianą łyżką lub dłonią. Cztery ciasteczka pokruszyć dłońmi, na kawałki ok. 1x1 cm, dodać do masy, delikatnie wymieszać (okruszków nie dodawać).
6. Cztery filiżanki z grubej porcelany (poj. 220-250 ml) wysmarować masłem i wysypać mąką. Umieścić masę po równo w każdym naczynku, powinno pozostać 1-1,5 cm od brzegu. Położyć filiżanki na kratce piekarnika, piec 20 minut.
7. Nieupieczone serniczki można mrozić - wystarczy zawinąć filiżankę z masą folią spożywczą i wstawić do zamrażarki. Można wstawić od razu do piekarnika, wtedy czas pieczenia wydłuża się o ok. 5 minut - do 25 minut. Można też wyciągnąć je wcześniej, by odtajały lub wspomóc się rozmrażaniem w mikrofali i piec standardowo 20 min.


































Przepis dodaję do konkursu/akcji:

 

12 komentarzy:

  1. Zacznijcie robić takie rzeczy na dowóz :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak zawsze piękne zdjęcia. A pomysł ciekawy, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. O ho ho, widzę że mam porządną konkurencję w konkursie ;) Apetyczne!

    OdpowiedzUsuń
  4. genialne serniczki! zapisałam sobie przepis, trzeba będzie zrobić :))

    OdpowiedzUsuń
  5. a czy mozna zrobic je w foremkach do babeczek ...??????????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, ale nie w papierowych.

      Usuń
    2. a czy uda się je zamrozić w silikonowych foremkach do babeczek? Pozdrawiam :)

      Usuń
    3. tak, można je zamrozic w silikonowych foremkach

      Usuń
  6. Cudnie podane, zakochałam się, muszę je na dniach zrobić!

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)