środa, 20 marca 2013

Lekkie "tortille" z sałaty

W tym "przepisie" nie ma nic skomplikowanego - to bardziej inspiracja, która być może podpowie Wam jak coś bardzo dobrze znanego może przybrać inną formę. Ta prosta w wykonaniu i zdrowa przekąska idealnie sprawdzi się jako lekkie śniadanie czy szybki lunch. Małe zawiniątka bez problemu zmieszczą się w pojemniczku na żywność, który można wziąć ze sobą do pracy. Do szczęścia brakuje tylko kromki chleba z ziarnami i twarożkiem i głód zaspokojony :)
























Takie mini zawijasy z szynką podane np na krążkach z pumpernikla z chrzanowym twarożkiem świetnie będą wyglądać na wielkanocnym stole. Zielone górą!


Lekkie "tortille" z sałaty

SKŁADNIKI:
  • liście sałaty masłowej
  • plastry ulubionej, chudej wędliny dobrej jakości
  • plastry sera żółtego
  • paski zielonego ogórka
  • paski kolorowej papryki
  • szczypiorek

PRZYGOTOWANIE:
1. Na dużym liściu umytej i dobrze osuszonej sałaty umieścić plaster szynki lub/i sera żółtego.
2. Przykryć liściem sałaty, przy brzegu kłaść paski kolorowej papryki (np żółtej i czerwonej) oraz ogórka.
3. Zwinąć ciasno, zawiązać w dwóch miejscach szczypiorkiem. Przekroić ukośnie na pół.
4. Podawać samodzielnie lub z pieczywem. Można podać je także z lekkim sosem czosnkowym lub chrzanowym.

Najlepsze są zwinięte na świeżo gdyż sałata masłowa stosunkowo szybko więdnie.





7 komentarzy:

  1. mamo.. pięknie podane, a jak wygląda..! Szkoda jeść;)

    OdpowiedzUsuń
  2. nieskomplikowane, smaczne i zdrowe i takie wiosenne w kolorze ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł, piękne zdjęcia - z pozdrowieniami od Doroty Berezowskiej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Prześliczne! Pyszne! I jakie pomysłowe :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)