Tajemnicą musu są składniki. W tym przepisie odnoszę się do konkretnych, sprawdzonych przeze mnie produktów - mam tu na myśli zarówno śmietanę, jak i chrzan (grube wiórki, niezbyt kremowy). Mus chrzanowy w tej formie robiłam nieraz w pracy, a podczas wizyty w Makro udało mi się kupić śmietanę na potrzeby domowe. Jeśli chcecie, żeby mus się udał i był taki jak w dobrych restauracjach - gorąco polecam :)
SKŁADNIKI:
- 150 ml śmietany Rama Cremefine Profit 31% fat*
- 160 g chrzanu ze słoiczka (polecam Rolnik)
- 1/2 słodkiego jabłka**
- 1-2 szczypty soli
- 1/2 łyżeczki cukru
PRZYGOTOWANIE:
1. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno (nie przebija się jak tradycyjna śmietana kremówka).
2. Chrzan odcisnąć na drobnym sitku, a następnie jeszcze bardziej wycisnąć w dłoniach (najlepiej w gumowych rękawiczkach).
3. Jabłko obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach, również bardzo dobrze odcisnąć z soku.
4. Chrzan i jabłko dodać do śmietany, doprawić do smaku cukrem i solą, dokładnie, ale delikatnie wymieszać, w razie potrzeby jeszcze doprawić.
5. Schłodzony mus da się kroić nożem i dowolnie formować, np łyżeczkami, tworząc tzw "łezki" (jak na zdj. kanapek poniżej). Aby wyciskać go swobodnie szprycą, można rozrobić go odrobiną bitej śmietany (nawet w sprayu, kwaśnej śmietanki lub wody mineralnej, by miał luźniejszą, bardziej smarowną konsystencję.
* Śmietana Rama Cremefine Profit 31% fat jest dostępna w Makro w kartonach 1 l. Idealna nie tylko do musu chrzanowego, ale i do deserów, np tiramisu, polew, kremów do tortów (nawet tych z dodatkiem alkoholu, soku z cytryny, owoców), deserów lodowych oraz jako dodatek do wytrawnych sosów.
Rama Cremefine 19% do ubijania w buteleczkach 225 ml do kupienia w dobrze wyposażonych delikatesach oraz większych marketach, np Alma, Piotr i Paweł oraz w sklepach internetowych.
** Jabłko surowe może zastąpić jabłko pieczone, przestudzone, roztarte na mus, odciśnięte z soku. Smak będzie zupełnie inny :)
Wpis nie jest sponsorowany.
Wszystkie kanapki z chęcią bym przyjęła (mój mąż również). Ciekawy ten mus. Taka trochę gastronomiczna wiedza tajemna :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam chrzanowe sosy, ten mus pewnie też bym pokochała!
OdpowiedzUsuńHej, a z 30 - 36 % śmietaną wyjdzie?
OdpowiedzUsuńmm uwielbiam takie kremy chrzanowe :) Napewno wyprobuje!
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę wypróbować, uwielbiam takie cuda :)
OdpowiedzUsuńcudne ;) wypróbuję na święta
OdpowiedzUsuńIdealny do kanapki! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńRobiłam go trochę inaczej, ale chętnie spróbuję tego przepisu :) Rzeczywiście prosty, ale świetny dodatek do kanapek
OdpowiedzUsuń