środa, 20 czerwca 2012

Tortilla z kurczakiem, warzywami i kozim serem łomnickim

To jedna z takich kolacji, które serwujemy sobie 1-2 razy w miesiącu, zwłaszcza w dniach, gdy obie wracamy późno z pracy. Wystarczy zacząć od marynowania kurczaka, pokroić warzywa i ser, przygotować sos. Kilkanaście minut grillowania (łącznie) i gotowe... Tak naprawdę w placki tortilli można zawinąć wszystko, ale dobrze, jeśli jakiś składnik ma lekko dominujące właściwości smakowe. W tym przypadku był to kozi ser łomnicki, który kupiłyśmy na kiermaszu w Toruniu, ale dobrze sprawdzi się też inny kozi ser - np. typu chevrette, który choć łagodniejszy w smaku na pewno będzie bardzo wyczuwalny. Pyszności ;)


SKŁADNIKI (na 2 porcje)
  • 4 placki tortilla (u nas razowe)
  • 250 g filetu z piersi kurczaka
  • olej lub oliwa extra virgin (u nas Monini) 
  • rozmaryn
  • młotkowany kolorowy pieprz
  • sól
  • 2 duże garści poszatkowanej sałaty lodowej
  • 4 małe czerwone pomidory
  • 1/2 zielonego ogórka (może być też kiszony)
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1 cebula czerwona
  • 2 plastry wyrazistego w smaku sera - np. koziego (u nas kozi łomnicki)
  • kiełki, np rzodkiewki, słonecznika
sos:
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 mały ząbek czosnku
  • sól, pieprz, szczypta cukru

PRZYGOTOWANIE:
Filety z kurczaka pokroić na cienkie kawałki, zamarynować na 0,5 - 1h (lub dłużej - marynowany całą noc będzie lepszy) w oliwie ev Monini i rozmarynie.
Wszystkie warzywa pokroić dowolnie.
Składniki na sos dokładnie połączyć i wstawić sos do lodówki.
Kurczaka wyjąć z marynaty i przed grillowaniem filety oprószyć pieprzem i solą. Grillować z obu stron do pojawienia się rumianych pasków.
Dwie tortille położyć obok siebie tak, by jeden nachodził na drugi. Posmarować sosem, obłożyć proporcjonalnie warzywami - sałatą, papryką, pomidorem, ogórkiem, cebulą. Dodać pokrojone skośnie kawałki kurczaka, pokruszony ser, kiełki i ponownie zwieńczyć sosem. Zawinąć ściśle zaczynając od dłuższego boku, następnie brzegi do środka, i zrolować. Grillować na suchej powierzchni grilla, zaczynając od miejsca zwinięcia. Podawać przekrojone na pół. Tak samo postąpić z drugą tortillą.





10 komentarzy:

  1. Przepyszne tortille. Doskonale na przekaske lub kolacje. Nastepnym razem sie wpraszam :))

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  2. ależ mi narobiłaś smaku, tylko ten majonez na coś innego wymienię i próbuję wieczorkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziewczyny, Wasz blog to uczta dla wszystkich zmysłów... normalnie galeria sztuki kulinarnej! Gratuluję, bedę często gościć i podpatrywać!

    OdpowiedzUsuń
  4. Tortilla to wspanialy wynalazek :)
    A ten ser wyglada cudnie! Chetnie bym sprobowala.

    OdpowiedzUsuń
  5. Smacznie wyglądają :)
    Ja mam problem z zawijaniem - zawsze mi się rozwalają ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale pycha! I ten typowo polski dodatek, super;) Ciekawy sposób zwijania.

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmm pychota :) Mam takie pytanie, ponieważ zazwyczaj u mnie na raz nie schodzą wszystkie placki z opakowania, jak je przechowujecie żeby nie zeschły i były użyteczne jeszcze po paru dniach?

    OdpowiedzUsuń
  8. Byłem w Łomnicy, ale sera koziego stamtąd nie jadłem jeszcze. Co za niedopatrzenie...
    Poprawię się z pewnością, bo taka tortilla z "futerkowym" aromatem musi być pyszna ;-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Trotilla za warzywami jest przepyszna! Łatwy i szybki sposób, na to żeby sprawić podniebieniu trochę przyjemności :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)