sobota, 23 czerwca 2012

Sola z migdałową posypką i salsa z truskawkami i mango

Oto kolacja do przygotowania w 20 minut (maksymalnie w pół godziny - gdy nie mamy gotowych grzanek). Gdy zobaczyłam ten przepis w książce pomyślałam, że jest on kwintesencją lata, kojarzy się słonecznie i ciepło... Lato kalendarzowe już mamy - czas na lato na talerzu!
Filety soli lub limandy zazwyczaj nie są zbyt grube - w tym przepisie autorka radzi położyć jeden na drugim - taki podwójny filet stanowi dopiero "właściwą" porcję. Do salsy dobrze jest użyć jędrnych truskawek, które nie rozpadną się przy mieszaniu, mango też nie musi być bardzo dojrzałe - lekko kwaskowe i jędrne będzie lepsze. Jako przyprawa wystarczy tylko łyżeczka octu balsamicznego i delikatnej oliwy z oliwek. Ostatni szlif to listki mięty, z których nie warto rezygnować, bo świetnie wpływają na aromat potrawy. Całość tworzy ciekawą, pyszną kompozycję, którą można z pewnością zaserwować np. na romantyczną kolację ;)


SKŁADNIKI (3 porcje):
(inspiracja:  Kosher by design. Short on time - fabulous food faster)
  • 6 filetów soli, ewentualnie limandy
  • 1/3 szklanki płatków migdałów
  • grzanki: 1 gruba kromka chleba (u mnie żytnia ciabatta) + masło
  • 2 łyżeczki masła
  • sól morska, pieprz świeżo mielony
  • oliwa do posmarowania naczynia
salsa
  • pół mango (nie musi być bardzo dojrzałe)
  • 6 dużych truskawek
  • mała czerwona cebulka (w oryginalnym przepisie - szalotka)
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • łyżeczka delikatnej oliwy z oliwek (u nas Carbonell) 
  • kilka listków mięty

PRZYGOTOWANIE:

Jeśli nie mamy gotowych grzanek rozgrzać piekarnik do temp. 175 stopni. Posmarować grubą kromkę chleba masłem (ja użyłam żytniej ciabatty) i pokroić w grubą kostkę. Piec ok. 15 minut - aż grzanki będą chrupiące.
Filety ryby (rozmrożone i osuszone) lekko posypać solą i pieprzem.
Przygotować posypkę: do miski wrzucić migdały, szczyptę soli i pieprzu i grzanki. Lekko zmiksować blenderem - tak by lekko rozdrobnić posypkę. Do mieszanki dodać dwie łyżeczki masła i wymieszać dokładnie.
Piekarnik rozgrzać do temp. 175 stopni. Formę do zapiekania posmarować oliwą. Ułożyć trzy filety, na nich kolejne - tak by powstały pary. Na nie nakładać posypkę z migdałów i chleba, lekko przyciskając.
Wstawić do piekarnika i piec 10 min.
W tym czasie przygotować salsę: pokroić w drobną kostkę mango i truskawki. Wymieszać i doprawić łyżeczką octu balsamicznego i oliwy z oliwek.
Jeśli chcemy mieć bardziej zrumienioną posypkę to po 10 minutach pieczenia przełączyć piekarnik na opcję grilla, zwiększyć temperaturę do 220 stopni i dopiec 2-3 minuty.
Po upieczeniu delikatnie przełożyć na talerze. Podawać z salsą na plasterkach mango, posypać posiekanymi listkami mięty.
Jako dodatek może posłużyć również wytrawne białe wino i ciabatta ;)

6 komentarzy:

  1. Uczta dla zmysłów - przede wszystkim dla wzroku ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne widoki! W pyszny smak nie wątpię :-) Szkoda, że moi domownicy nie lubią takich połączeń. Zrobię takie danie na kolację z koleżankami - one docenią te smaki :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cóż za finezyjna kompozycja! Ja zdecydowanie mówię tak temu połączeniu! U mnie wczoraj było gratin jabłkowe, niektórzy zjedli bez dodatków inni do grillowanego mięsa... słodkie + wytrawne to zawsze trafiony mariaż!

    OdpowiedzUsuń
  4. Masz rację, to kwintesencja lata. Moim pierwszym skojarzeniem był ciepły letni wieczór, ogródek, dobiegający z oddali rechot żab i te pyszności. Mmmm, rozmarzyłam się :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie, kolorowo, smacznie i zdrowo:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)