sobota, 16 czerwca 2012

Pizza idealna

Każdy ma swój ulubiony typ pizzy. Jedni wolą cienkie ciasto, inni puszyste, z wyraźnym drożdżowym posmakiem. Znam takich, którzy zalewają pizzę dwoma lub trzema sosami, nie dając dodatkom żadnych szans na wydobycie się na pierwszy plan, ale znam też wielu, którym wystarczy do pizzy spodeczek oliwy z oliwek... Ja lubię chyba każdy rodzaj pizzy, ale najbardziej... dosyć cienkie ciasto, z chrupiącymi brzegami. Gęsty, pomidorowy sos ze świeżymi ziołami i dodatki... w zależności od nastroju i zawartości lodówki :)
Dzisiaj na naszej pizzy znalazł się wędzony kurczak (ten z domowej wędzarni), grillowana cukinia i papryka, cebulka, mozzarella i trochę tymianku. Do pizzy z taką ilością dodatków tak naprawdę nie potrzeba sosów - wystarczy trochę aromatycznej oliwy z oliwek, w której będzie można zamoczyć ciasto. Tym razem mogłyśmy spróbować gorzkawej, lekko pikantnej oliwy D.O.P. Umbria Monini - i pizza z nią była wyśmienita. Dla nas, miłośniczek wytrawnych smaków - idealna :)

SKŁADNIKI:
ciasto:
  • 300 g mąki pszennej tortowej (+ do podsypywania)
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 200 ml ciepłej przegotowanej wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek Monini + do wysmarowania ciasta
sos:
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 puszka całych pomidorów pelati
  • sól, chili z młynka lub świeżo mielony pieprz
  • płaska łyżeczka cukru
  • 4 suszone pomidory
  • 1 łyżka świeżych listków tymianku
oraz:
  • 1/2 wędzonej piersi z kurczaka
  • 1 mała cukinia 
  • 1/2 czerwonej papryki
  • mała czerwona cebulka
  • 1 kulka mozzzarelli
  • listki tymianku
  • oraz oliwa :)

PRZYGOTOWANIE:
Ciasto krok po kroku:
1. Drożdże rozmieszać z 2 łyżkami wody i cukrem, odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce.
2. Do dużej miski wsypać 200 g mąki, dodać sól, rozczyn drożdżowy, wodę, oliwę i wymieszać szybko łyżką.
3. Dodać resztę mąki czyli 100 g, wymieszać, wyłożyć na blat i wyrobić szybko ciasto. Powinno być miękkie, puszyste i ciepłe, nie klejąc się jednocześnie do rąk.
4. Kulę ciasta umieściłam na zimnej blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem, w lekko ciepłym piekarniku (trzeba go przez 5 min nagrzać do 70 stopni C i wyłączyć), posmarować wierzch oliwą i przykryć ściereczką i odczekać 40 minut, aż wyrośnie.

W tym czasie przygotować sos. Do garnuszka wlać oliwę i dodać pokrojony drobno czosnek, przemieszać, dodać pomidory z zalewą, zmiksować blenderem. Doprawić do smaku. Gotować do momentu odparowania nadmiaru płynu i zgęstnienia. Pod koniec dosypać ulubionych ziół.
Pierś z kurczaka pokroić na cienkie plastry a następnie w paski. Cebulkę pokroić w piórka. Plastry cukinii i paprykę pokrojoną w kostkę wymieszać z 2 łyżkami oliwy i zgrillować z obu stron na mocno rozgrzanym grillu, do pojawienia się ciemnych pasków - na sam koniec lekko posolić. Mozzarellę pokroić w cienkie plastry.

Wyrośnięte ciasto raz jeszcze wyrobić, podsypując mąką. Umieścić na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, posmarować sosem (użyłam 2/3 a resztę do podania do pizzy), a brzegi posmarować oliwą i oprószyć solą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na 8-10 minut. Dodać dodatki - ser, kurczaka, cebulkę cukinie i paprykę. Piec jeszcze 10 minut (w tym 5 min. piekłam tylko od spodu). Gotową pizzę posypać listkami tymianku. Brzegi idealnie smakują maczane w aromatycznej oliwie.



12 komentarzy:

  1. o wygląda ta pizza idealnie :) i kolacja z pizzą i winkiem mmm...mmm...mmm... Bardzo ładne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie ostatnio zaczęłam eksperymenty z pizzą, więc muszę wypróbować i waszą. Ostatnie zdjęcie the best ! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale apetyczna ta pizza :) I taka, jaką lubię: cienka, puszysta i nie utopniona w dodatkach :)
    Super zdjęcia i bardzo ładna z Ciebie Kobieta (;

    OdpowiedzUsuń
  4. Narobiłyście mi "smaka" na domową pizzę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda przepysznie! i ten tymianek. Zapisuję jako "do zrobienia"

    OdpowiedzUsuń
  6. Faktycznie doskonałe, dawno nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. jak sie patrzy na te zdjecia to widac ze lepszej nie ma.

    OdpowiedzUsuń
  8. piękne zdjęcia!
    smakowite i urocze.

    pizza idealna jest tą, którą robi się samemu i według własnych upodobań.

    OdpowiedzUsuń
  9. Pizza wyglada niezwykle smakowicie :) Dla mnie najlepsze jest cienkie ciasto i koniecznie salami, pychota

    OdpowiedzUsuń
  10. Pizza wygląda obłędnie, też się dzisiaj pyrzymierzam do zrobienia, tylko że z salami, w lidlu tydzień włoski i w ofercie było salami z koprem, powinno wyjść pysznie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)