środa, 2 maja 2012

Proste curry z krewetkami, papryką i cukinią

 Piękna, majowa pogoda sprawia, że częściej wychodzimy na spacery, a mniej czasu spędzamy w domu. To proste w wykonaniu, szybkie danie jest jak obecna sytuacja za oknem - słoneczna i kolorowa. Łagodne curry nie rozgrzewa tak bardzo jak pikantne, a teraz gdy możemy się cieszyć tak ciepłą pogodą, zbyt pikantne dania są nie na miejscu. Wtedy wolę  łagodne i bardziej orzeźwiające wersje :) Czerwony, zielony, żółty idealnie wpisują się w obecną wiosenną aurę. A ja?...kocham maj :) Smacznego!

PS.
Dziękujemy także firmie Lidl za zestaw inspirujących produktów z tygodnia azjatyckiego :)

SKŁADNIKI:
  • 250 g krewetek mrożonych (zamarynowanych wcześniej na noc jak tu)
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 1/2 dużej puszki mleczka kokosowego (użyłyśmy mleczka Vitasia z Lidla)
  • 1 łyżeczka żółtej lub czerwonej pasty curry (łagodnej)
  • drobno posiekana natka pietruszki
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 2 cebule dymki + posiekany szczypior
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • do podania: ryż ugotowany na sypko

PRZYGOTOWANIE:

Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną w piórka cebulę dymkę, posiekany czosnek i przesmażyć chwilę razem. Dodać pokrojoną paprykę i cukinię, podsmażyć mieszając ok. 10 minut. Wlać mleczko kokosowe, dodać pastę curry, wymieszać i podgrzać. Jeśli jest zbyt wodniste  zredukować. Wrzucić krewetki osączone z marynaty, gotować na małym ogniu ok. 5-7 minut, mieszając. Doprawić pieprzem i solą. Gotowe danie posypać szczypiorkiem i/lub natką. Podawać z ryżem.



4 komentarze:

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)