sobota, 19 maja 2012

Mini serniczki waniliowe z polewą krówkową i truskawkami - urodzinowo mi!

Urodziny to taki dzień, w którym wszystko powinno być "naj" - żeby cały następny rok był dobry... najlepiej lepszy od poprzedniego. Dobre śniadanie, uśmiech w pracy mimo natłoku zajęć, mnóstwo życzeń i uśmiechów przesyłanych przez telefon i e-mail. Gdy piekłam te serniczki myślałam o tym, jak fajnie by było spotkać się ze wszystkimi przy wielkim stole, jeść i po prostu świętować. Może jeszcze nadejdzie taki dzień :) Teraz zapraszam na serniczki - kilka jeszcze zostało... chociaż naprawdę trudno się opanować, by nie zjeść przynajmniej trzech od razu ;)

* Poszłam na skróty i użyłam gotowej polewy krówkowej, ale równie dobrze możecie rozpuścić kilka krówek z odrobiną mleka w kąpieli wodnej - polewa będzie równie dobra :)

SKŁADNIKI (na 16 serniczków):
  • 16 ciastek Lu digestive
  • 100 g masła
  • 500 g potrójnie mielonego twarogu (np President, Polana)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 białka jajka
  • 260 g mleka skondensowanego niesłodzonego (z kartonika lub puszki)
  • 115 g białego cukru (ok. 1/2 szklanki)
  • gotowa polewa krówkowa, np. Delecta (do rozpuszczenia w gorącej wodzie), lub kilka krówek + odrobina mleka
  • świeże truskawki

PRZYGOTOWANIE:
Ciasteczka rozgnieść w moździerzu. Masło rozpuścić i wymieszać dokładnie z ciasteczkami. Do 16 silikonowych foremek na babeczki (opcjonalnie papilotek umieszczonych w teflonowej formie na muffiny) wkładać po 2 łyżeczki pokruszonych ciasteczek i bardzo dobrze przygniatać do dna oraz ścianek foremki przy użyciu łyżeczki.
Piekarnik rozgrzać do temp. 175 stopni C.
W dużej, głębokiej misce umieścić twaróg trzykrotnie mielony, wymieszać z mąką ziemniaczaną. Wbić białka, dodać ekstrakt, cukier oraz skondensowane mleko. Wymieszać ręcznie rózgą, a następnie elektryczną trzepaczką, aby rozbić wszystkie grudki. Masę sernikową rozlać do foremek, umieścić na blasze. Wstawić do piekarnika i piec 20 minut.
Gotowe wyjąć i wystudzić min. 20 minut. Dopiero wtedy delikatnie odchylać serniczek od brzegów foremki i wyjmować gotowe babeczki (najlepiej zrobić to jak będą zupełnie zimne!).
Paczuszkę z polewą umieścić w garnuszku z gorącą wodą aby się rozpuściła (można również rozpuścić kilka krówek i dodać odrobinę mleka). Polać babeczki polewą - kleks na środku w zupełności wystarczy. Układać po połówce lub ćwiartce świeżych, dojrzałych truskawek. Idealnie sprawdzi się też dodatek kolorystyczny w postaci listków mięty. Truskawki mogą zastąpić inne owoce sezonowe, np jagody, poziomki, borówki czy ćwiartki fig.
Serniczki można jeszcze schłodzić przed podaniem.

13 komentarzy:

  1. To pozostaje życzyć słodkiego i pełnego miłości kolejnego roku i nastepnego itd.:) -Kobiecemysli.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Co za słodkie urodziny.
    Urocze serniczki.I takie na jeden kęs.
    Najlepszych dni!

    OdpowiedzUsuń
  3. Najlepszego i słodkiego, jak te urocze serniczki!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ojjej, ale piękne :) Aż zgłodniałam na słodkie ...

    OdpowiedzUsuń
  5. Pani Kasiu,

    naprawdę mieszka Pani w Toruniu? jaki ten świat mały...serniczki wyglądają obłędnie;)wszystkiego dobrego!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę;) Razem z Izką mieszkamy w Toruniu :)

      Usuń
    2. czyli może nie raz, nie dwa minęłyśmy się na ulicy...hmmm widzę że Izka(pozwalam sobie tak na "Ty") jest moją rówieśniczką;)

      Usuń
    3. Pewnie tak i pewnie się jeszcze nie raz miniemy ;))

      Usuń
  6. Wszystkiego najlepszego i odświętnych słodkości każdego dnia! ♥

    OdpowiedzUsuń
  7. przecudne! poproszę o dwie bo jedna to za mało!pozdrowionka

    OdpowiedzUsuń
  8. Dobry pomysł z ta krówką :) Pozdrawiam i zapraszam do mnie, czekam na Pani ocenę :D http://nymuffin.blogspot.com/2014/03/strawberry-cheesecake-serniczki.html

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)