wtorek, 14 lutego 2012

Zupa-krem pomidorowy z chilli, imbirem i serkiem mascarpone

Dzień dobry w Walentynki ;) Tak, to już dzisiaj. Chyba wszyscy, którzy postanowili uniknąć tłumu w restauracjach mają już zaplanowane menu na kolację. Jeśli nie - oto prosta propozycja: pomidorowy krem z chilli, imbirem i serkiem mascarpone to wymarzone pierwsze danie na romantyczną kolację... Porcja w sam raz na dwie miseczki :)


SKŁADNIKI (dla 2 osób):
  • 1 litr wody
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • listek laurowy
  • 1 marchewka
  • 2 puszki całych pomidorów 
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 papryczki chilli
  • 3 cm korzeń imbiru, obrany
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • miód - opcjonalnie do dosłodzenia
  • 2 łyżeczki serka mascarpone
  • do podania: grzanki z oliwą, solą morską i orzeszkami piniowymi oraz listek bazylii
PRZYGOTOWANIE:
Do małego garnka wlać 1 litr wody. Dodać sól, marchew, ziele oraz listek laurowy. Zagotować. Gotować 15-20 minut. W tym czasie na patelni rozgrzać oliwę, dodać plasterki czosnku, pomidory z puszki (wraz z sokiem), drobno posiekaną papryczkę (bez pestek) oraz starty imbir. Przesmażyć razem 10 minut. Zawartość patelni dodać do wywaru i gotować jeszcze 10 minut. Usunąć listki i ziele. Zupę zmiksować. Zestawić z ognia, dodać miód (jeśli wydaje nam się za kwaśna), lubczyk i wymieszać. Spróbować i jeśli będzie konieczne - dosolić.
Najlepiej podawać ciepłą (nie bardzo gorącą), z dodatkiem łyżeczki serka mascarpone, który złagodzi ostry smak i sprawi, że zupa będzie kremowa. Dekorować listkiem bazylii.
Jako dodatek proponuję grzaneczki z pszennej bagietki, posmarowane dobrą oliwą, posypane solą morską, zapieczone z orzeszkami piniowymi przez 3-4 minuty w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.

6 komentarzy:

  1. Wygląda cudownie! Od razu sie mozna zakochać ;))

    OdpowiedzUsuń
  2. śliczna!
    i u mnie dziś pomidorowa ;] ale nie taka wspaniała!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie, uwielbiam dodatek mascarpone do zupy;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam wszelkie zupy-kremy, a pomidorową to już w ogóle. I to jeszcze z mascarpone, mmm :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ohoho:) jaka pomidorowa (moja ulubiona zupka) a jak pięknie wygląda...:))

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)