wtorek, 14 lutego 2012

Polędwiczka z greckim nadzieniem

Pomysł przyrządzenia tej polędwiczki chodził za mną już od kilku dni. Wymaga trochę pracy - ale nakład pracy przynosi bardzo pozytywne i smaczne efekty. Feta, której słony smak zrównoważyłam mascarpone, ostra papryczka chilli i jędrne oliwki jako nadzienie do delikatnego mięsa to moja propozycja na przystawkę na przyjęcie lub kolację ;) Mięso najpierw "marynowane", a później zawinięte ściśle w folię i pieczone w dosyć niskiej temperaturze pozostaje soczyste, bardzo miękkie i ma piękny, delikatny kolor. Można je podać z sałatką, z kleksem lekkiego sosu (np. tzatziki - w greckim klimacie), dobrą musztardą lub - na ciepło z ziemniaczanymi piramidkami.


SKŁADNIKI:
  • 1 świeża polędwiczka wieprzowa 0,5 kg
  • grubo zmielony pieprz kolorowy
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 20 oliwek zielonych
  • 20 oliwek czarnych
  • 1 mała papryczka chili
  • 2/3 kostki półtłustego sera feta
  • 1/2 pudełka serka mascarpone (ok. 125 g)
  • 1 cebulka
  • 2 ząbki czosnku
  • sól morska
do podania:
  • rukola
  • szynka szwarcwaldzka
  • gęsty sos balsamiczny
sałatka (na 1 porcję):
  • 1 pomidor
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 1/2 małej cebulki
  • 1 łyżeczka orzeszków piniowych
  • sól, pieprz, odrobina natki pietruszki
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek + 1 łyżeczka octu balsamicznego
PRZYGOTOWANIE:
Polędwiczkę rozciąć ostrym, długim nożem do mięs. Na blacie rozłożyć płat mięsa i przykryć 4-krotnie złożoną folią spożywczą. Rozbić dobrze tłuczkiem, by powstał płaski, owalny mięsny płat bez dziur (ok. 0,5-0,7 mm grubości). Posmarować po całości odrobiną oliwy, oprószyć świeżo mielonym pieprzem i natką pietruszki.
Mascarpone wymieszać z fetą na gładką masę. Dodać drobno posiekana papryczkę (bez pestek) oraz połowę drobno pokrojonych oliwek. Wymieszać dokładnie. 2/3 farszu umieścić na polędwiczce wzdłuż dłuższego brzegu tworząc wąski pas (zachowując margines 2 cm przy końcach farszu), nastepnie dodać całe oliwki i przykryć resztą masy serowej, formując równy wałek. Tak przygotowaną można już zwijać, systematycznie posypując odrobiną soli i pieprzem. Całość nasmarować jeszcze oliwą, obłożyć plasterkami cebuli i czosnku i zawinąć szczelnie w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni C. Polędwiczkę wyjąć ze stretchu i zawinąć ściśle w folię aluminiową. Umieścić w formie żaroodpornej i piec 15 minut. Wyjąć na chwilę (w tym czasie zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 150 stopni), naczynie z zawiniętą polędwiczką włożyć do rękawa do pieczenia lub przykryć folią aluminiową. Piec w temp. 150 stopni przez 50 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odczekać chwilę i wyjąć mięso z folii aluminiowej, usunąć czosnek i cebulę.. Lekko ciepłą polędwiczkę zawinąć w folię spożywczą i wstawić na noc do lodówki. Podawać na listkach rukoli jako przystawkę - pokrojoną w ukośne kawałki, zawinięte w plaster wędzonej szynki lub  pokrojoną w plastry jako dodatek na kanapki. Jest równie smaczna na ciepło, ale wtedy tak delikatne mięso ciężej jest pokroić, by plastry były ładne i estetycznie wyglądały.
Sałatka:
Z pomidorów ściąć wierzch, wydrążyć miąższ (nie będzie potrzebny). Małe pomidorki pokroić na połówki, wymieszać z piórkami cebuli, uprażonymi orzeszkami, oliwą, octem, doprawić do smaku. Podawać w miseczkach z pomidorów jako dodatek do polędwiczki.
* Sałatkę dekorowałam sałatą radicchio i rukolą. Zamiast oliwy i octu balsamicznego sprawdzi się sos miodowo-musztardowy.











7 komentarzy:

  1. Wygląda oszałamiająco! Efekt wart zachodu!

    OdpowiedzUsuń
  2. mistrzostwo swiata:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacja!!! Zarówno rolada jak i ta sałatka w pomidorze! Nic tylko próbować samemu stworzyć takie arcydzieło :) Pzdr Aniado

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda obłędnie! Wielki Szacun za taką potrawę!

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)