poniedziałek, 27 lutego 2012

Złociste placki ziemniaczane z sosem serowo-pieprzowym

Placki ziemniaczane. Kto ich nie lubi ? :) U nas w domu podawało się je z cukrem, jednak ja najbardziej lubiłam dodatek pikantnego ketchupu. Na naszym fanpage na facebooku pisaliście o takich dodatkach jak śmietana, twarożek, sos grzybowy, czosnkowy czy węgierski (wszystkie lubimy :). Padła jeszcze opcja na słodko z musem jabłkowym, z pewnością pyszna (jak zdobędziemy od mamy słoiczek musu to wypróbujemy). Jednak dziś polecam dodatek sosu serowego i to w wersji ekonomicznej. Obiad naprawdę  tani, a w dodatku prosty w wykonaniu i przepyszny. Składniki dostępne od ręki - zazwyczaj każdy ma w domu zapas ziemniaków, mąki i jajek. Cena składników to 5-6 zł, a najedzą się 2-3 osoby. Sos serowy jest kaloryczną przyjemnością, jednak raz na jakiś czas można sobie na nią pozwolić :) Smacznego!

SKŁADNIKI:
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 biała cebula
  • 1 łyżeczka soli
  • świeżo mielony pieprz
  • 2 jajka
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • olej rzepakowy do smażenia
sos serowy:
  • 120 ml mleka 2 %
  • 200 g zwykłego serka topionego np. gouda
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 12 %
  • szczypta soli
  • świeżo mielony lub młotkowany pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Obrane ziemniaki zetrzeć do dużej miski na tarce ręcznej o grubych oczkach. Dodać pokrojoną w drobną kostkę surową cebulę, wbić dwa żółtka, a białka ubić na sztywną pianę i również dodać do masy, delikatnie mieszając. Doprawić solą i pieprzem. Dodać mąkę, wymieszać dokładnie. Tak przygotowaną masę na placki przełożyć do na sitka (na durszlak), a ten z kolei umieścić na misce - w ten sposób nadmiar soku będzie do niej spływać (grubo starte ziemniaki wolniej puszczają sok).
Olej bardzo dobrze rozgrzać, po czym zmniejszyć na średni poziom (u mnie 6 na 9 poziomów grzania). Nabierać czubatą łyżkę masy, umieścić na patelni, formując owalne placki i smażyć na złocisty kolor z obu stron. Gotowe osączyć na ręcznikach papierowych. Podawać z sosem serowym (przepis poniżej),  posiekaną natką i ogórkiem kiszonym.
sos serowy:
W rondelku zagrzać 120 ml mleka, dodać pokrojony w mniejsze kawałki serek topiony, zmniejszyć ogień na minimum i energicznie wymieszać trzepaczką ręczną, by rozbić wszystkie grudki, dodać kwaśną śmietanę, doprawić do smaku szczyptą soli i dość dużą ilością pieprzu (pieprz kolorowy utłukłam w moździerzu - ok. 1/2 łyżeczki), wymieszać. Podawać na ciepło do placków. Sos jest idealny również frytek, kanapek czy mięs.

* Z powyższych składników powstało 8 placków ziemniaczanych średnicy 10-12 cm. 
* Sos można wzbogacić innymi serami, np zastąpić połowę topionego sera 50 g gorgonzoli lub 50 g kremowego koziego serka.
* Placki następnego dnia można odgrzać w piekarniku, podać z gulaszem czy zapiec z żółtym serem.




9 komentarzy:

  1. jak dawno nie jadłam placków ziemniaczanych! kurczę stęskniłam się za ich smakiem, z chęcią skubnęłabym jeden przez ekran, szkoda że to niemożliwe :/

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie usmażone, wyglądają przepysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. To się nazywa tanie złoto :]

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak to już u Was jest dziewczyny, że mi właśnie córka zajrzała przez ramię i biega po pokoju, śpiewając, że mama robi dzisiaj placki :-) Nie pozostaje mi chyba nic innego :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. ale mnie ochota naszła...:)) apetyczne placuszki:))

    OdpowiedzUsuń
  6. Własnie mi uświadomiłaś jak dawno nie jadłam placków ziemniaczanych . Wasze wyglądają "zacnie" !

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam placki ziemniaczane, pomysł z sosem serowo-pieprzowym jest znakomity!

    OdpowiedzUsuń
  8. Pomysł na dzisiejszy obiad już jest!

    Pozdrawiam, Agnieszka.

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)