poniedziałek, 13 lutego 2012

Pizza caprese - pomidory, mozzarella, bazylia

To kolejna pizza, która powstała w naszej kuchni przy okazji Międzynarodowego Dnia Pizzy. Przepis na ciasto i sos, są takie same jak przy tej pizzy z owocami morza - zmieniają się tylko składniki na wierzchu. Trójkolorową sałatkę caprese znają chyba wszyscy - identyczne trio tworzące perfekcyjną kompozycję smakową i kolorystyczną można z powodzeniem zastosować na pizzy. W sezonie letnim, gdy pomidory są słodkie i pełne słońca byłaby chyba lepsza, ale i tak sam jej widok pobudzał nasze ślinianki ;) Przy obecnym zimowym klimacie tylko śnieżnobiała mozzarella dostosowała się do panującej na zewnątrz aury ;)

SKŁADNIKI (na 2 pizze średnicy 25-28 cm, na średnim cieście)
ciasto:
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 300 g przesianej mąki ( + do podsypywania)
  • 1 łyżeczka soli
  • 200 ml ciepłej przegotowanej wody (+ 3 łyzki do zaczynu)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (+ do wysmarowania)
sos:
  • 1 puszka całych pomidorów
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka cukru
  • garść suszonych ziół (mix: tymianek, bazylia, bazylia czerwona, oregano)
wierzch:
  • 2 pomidory
  • 2 garści pomidorków koktajlowych
  • 200 g mozzarelli w kulce
  • świeże listki bazylii
  • sól morska, pieprz


PRZYGOTOWANIE:
Ciasto:
Drożdże pokruszyć w miseczce, dodać cukier i 3 łyżki ciepłej wody. Wymieszać i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie do dużej miski przesiać mąkę. Do mąki wlać olej, nastepnie rozczyn drożdżowy oraz resztę wody. Wymieszać szybko drewnianą łyżką. Wyłożyć na blat i przez 5-7 minut zagniatać dłońmi elastyczne ciasto, podsypując mąką, by nie kleiło się do rąk. Powstałą kulę umieścić w misce, posmarować oliwą, przykryć ściereczką i odstawić na 60-90 minut w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość.
Sos:
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić posiekany czosnek i pomidory z puszki. Rozdrobnić je widelcem. Dusić do odparowania. Dodać koncentrat i zioła, wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i cukrem.

Pomidory i mozzarellę pokroić w plasterki, pomidorki koktajlowe wystarczy na połówki. Osuszyć wszystko na ręcznikach papierowych.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Każdą rozwałkować drewnianym wałkiem, na oprószonym mąką blacie. Placki powinny być okrągłe, średnicy ok. 25-28 cm. Piekarnik nagrzać do temp 220 stopni. Na blasze umieścić papier do pieczenia i lekko oprószyć mąką. Pierwszą pizzę położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować połową sosu (zostawiając margines 2-3 cm na brzegi, które można posmarować oliwą). Odstawić na 15 minut do podrośnięcia (lub 30 jeśli mamy czas). Wstawić do nagrzanego piekarnika. Podpiec 10 minut na jednej z górnych kratek (nie najwyższej).
Wyciągnąć, obłożyć pizzę plastrami pomidora, połówkami pomidorków i serem. Zapiekać jeszcze ok. 8 minut do momentu rozpuszczenia sera i zarumienienia brzegów ciasta. Podawać od razu. Przed podaniem posypać solą i pieprzem oraz dekorować listkami bazylii.
Od razu po ściągnięciu pierwszej pizzy z blachy, umieścić na niej drugą i piec tak samo jak z pierwszą. Czas pieczenia można nieco skrócić, ponieważ blacha jest już nagrzana.
















7 komentarzy:

  1. Piękna i apetyczna!! Idealne połączenie dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. proszę, nie kuś o tej porze! xd
    pyszności.

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie tez pizza;) Twoja bardzo apetyczna;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznosci - bardzo letnia i bardzo wloska pizza!

    OdpowiedzUsuń
  5. Prosta, ale zawsze smaczna. Ja niestety nie mam pieca na tym mieszkaniu, więc chcac zjeść pizzę czeka mnie mała wycieczka do Dominium. Mam nadzieje, że ogarną jak zwykle i placek wyjdzie spoko.

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)