wtorek, 7 lutego 2012

Grillowana karkówka w cytrusowej marynacie

Oto uzupełnienie lata w środku zimy: grillowana karkówka w cytrusowej marynacie. Przygotowana w ten sposób karkówka jest wyśmienita - soczysta z fajnym, słodkim posmakiem pomarańczy. Podana na plastrach słodkich owoców w towarzystwie kolorowej sałatki z dodatkiem chleba stanowi idealne, sycące i efektowne główne danie :)


SKŁADNIKI:
  • 3 plastry karkówki (każdy po 150 g)
  • 3 pomarańcze
  • sok wciśnięty z 1/2 limonki
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy (rosyjska lub dijon)
  • 1 łyżeczka miodu lipowego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1,5 łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • 2 ząbki czosnku (rozdrobnione)
  • 1 biała cebula pokrojona w plastry
  • 2 łyżki oleju
  • sól morska
do podania:
  • upieczone łódki ziemniaków
  • sałatka panzanella

PRZYGOTOWANIE:
Karkówkę rozbić tłuczkiem do mięs. Każdy kawałek natrzeć z obu stron pieprzem. W misce wymieszać sok z jednej pomarańczy z resztą składników (bez soli!!!). Umieścić karkówkę w marynacie - w misce lub w zamykanym worku. Wstawić do lodówki na noc.
Po wyjęciu z lodówki odczekać aż mięso będzie miało temp. pokojową. Mocno rozgrzać płytę grilla elektrycznego lub patelnię grilloweą (można ją wcześniej posmarować olejem). Karkówkę grillować z obu stron. Pomarańcze pokroić na 0,5 cm lub ciensze plastry i okroić skórkę. Mięso przed podaniem posypac solą, podawać na plastrach pomarańczy z dodatkiem sałatki panzanella lub pieczonych ziemniaczków i dowolnej surówki.

* Pieczone ziemniaczki: Piekarnik rozgrzać do 230 stropni. Ziemniaki obrać, pokroić w wąskie łódeczki, umieścić na wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia blasze. Polać olejem/oliwą i posypać solą oraz dowolnymi ziołami/pieprzem. Piec 30 minut.

10 komentarzy:

  1. ależ kolory! neonowe! ale piękne. chętnie bym wypróbowała, jakoś z karkówką nigdy tak nie eksperymentowałam.

    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  2. Alez piekne kolory na talerzu! Nie pogniewalabym sie za taka namiastke lata :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniale musi pachnieć i smakować. A te kolory są hipnotyzujące :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jejku, ależ mi ślinka pociekła na sam widok :D Kocham karkówkę - chyba skorzystam w najbliższym czasie!

    OdpowiedzUsuń
  5. słonecznie i ze smakiem!
    ach, wpraszam się ;]

    OdpowiedzUsuń
  6. perfekcyjnie podane, słonecznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda cudownie!, Ślina aż cieknie

    OdpowiedzUsuń
  8. Karkówka w moim domku została przygotowana zarówno z tą sałatką, jak i pieczonymi ziemniakami, sałatka smaczna dla osób lubiących ocet balsamiczny, ziemniaczki i karkówka wyśmienite. Nie było aż tak mocno czuć cytrusów, obiad super syty i łasnie wyglądający na talerzu:-D

    OdpowiedzUsuń
  9. Hmm zjadłabym takiej karkóweczki!Tym bardziej że w weekend byłam ze znajomymi w Domu Kresowym na jedzonku z grilla i bardzo posamowała mi u nich karkówka a muszę się przyznać że mi cięzko dogodzić;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)