poniedziałek, 2 maja 2011

Szparagi zapiekane z pistacjową posypką i lekki kompot rabarbarowo-jabłkowy

Zimno w środku, zimno na zewnątrz. Pogoda krzyżuje plany, ja musiałam iść dziś do pracy i być bardzo, bardzo skupiona na słowach. Ale gdzieś tam w głowie kołacze się myśl, że jeszcze tylko półtorej miesiąca intensywnej pracy i przez jakiś czas będzie spokojniej.
Takie dania jak to kojarzą mi się z odpoczywaniem... Śmieję się, że to dlatego, że te szparagi tak leżą pod ciepłą kołderką i tylko czekają na to, by je skonsumować :) Słone sery i chrupiące pistacje doskonale komponują się ze smakiem szparagów - zarówno białych, jak i zielonych. Ta zapiekanka sprawdzi się jako pyszna przystawka, ale także jako dodatek do mięsa i ryb. My zjadłyśmy je z sadzonym jajkiem usmażonym na odrobinie masła - pyszności!

Zaczął się rabarbarowy sezon, więc już tradycyjnie, na początek - pyszny, kwaskowaty kompot, najprostszy na świecie - z rabarbaru i jabłek, 2 l. wody z dodatkiem zaledwie 3 łyżek brązowego cukru i połówki cytryny wraz ze skórką. Przepyszny!

Szparagi zapiekane z pistacjową posypką

SKŁADNIKI:
  • pęczek szparagów (białych lub zielonych) - ok. 500 g
  • 50 g twardego sera np. bursztynu
  • 5-6 łyżek słodkiej śmietanki (18 lub 30 %)
  • jedno jajko
  • sól, pieprz
  • solidna garść pokruszonych pistacji
  • dwie łyżki pokruszonego, miękkiego, koziego sera
  • odrobina masła do formy
PRZYGOTOWANIE:
Szparagi obrać, opłukać, odciąć zdrewniałe końcówki. Ugotować w wodzie z dodatkiem soli i cukru, w wysokim garnku (tak ustawiając, żeby główki wystawały ponad - wystarczy im sama para). W miseczce wymieszać starty ser ze śmietanką, dodać jajko, pokruszony kozi ser i połowę pistacji. Masę przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać dokładnie. Kwadratową formę wysmarować masłem. Ułożyć w niej ugotowane szparagi i zalać je masą. Piec w temp. 170 stopni przez ok. 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypać pozostałymi pistacjami i grubo zmielonym pieprzem.


































Kompot rabarbarowo-jabłkowy


































Przepis na szparagi dodajemy do durszlakowej akcji Czas na szparagi!

13 komentarzy:

  1. Same pyszności, rabarbar i szparagi. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. ja też poproszę o jedną porcję ! pyszne !

    OdpowiedzUsuń
  3. Pomysł na szparagi GENIALNY! Musze takie zrobić!
    Pozdrawiam również popijając kompot z rabarbaru;)

    OdpowiedzUsuń
  4. skad ty te cuda wytrzasnełas? u nas nie ma ani rabarbaru ani szpragow:( twoja zapiekanka wyglada bosko.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bernadeto - już niedługo będą u Ciebie! Sezon się zaczął, co nas baaardzo raduje :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetne pomysły!:))
    Kompotu rabarbarowego bardzo mi się chce,ale u mnie jeszcze rabarbar maleńki.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. To musiało być pyszne - uwielbiam szparagi, uwielbiam pistacje, uwielbiam rabarbar. Dla mnie idealny zestaw!

    OdpowiedzUsuń
  8. Szparagi wyglądają super, kupuję przy najbliższej okazji:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajny pomysł na szparagi i całość bardzo apetyczna. Zazdroszczę takiego wspaniałego posiłku, który, jak wynika ze zdjęć, spożyłaś na tarasie. Ja już też kupiłam piersze szparagi w tym roku i zajadam się nimi ze smakiem.

    OdpowiedzUsuń
  10. kompot zachwyca najbardziej.. uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  11. wyborny obiad! częstuję się wirtualnie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. świetnie przygotowane szparagi :) na pewno "ściągnę" :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)