środa, 4 maja 2011

Grillowany kurczak i warzywa na sałatce ryżowej

Pogoda płata nam figle. Planowany grill na świeżym powietrzu niestety nie doszedł do skutku.... ale domowa rekompensata była pyszna! :) Ziołowy filet z kurczaka i warzywa to zestaw niezawodny. Do tego tym razem zrobiłam lekką, ryżową sałatkę. Danie jest pyszne i sycące. Sprawdzi się zarówno jako lunch jak i obiadokolacja.

SKŁADNIKI (na 2 porcje):

  • 2 kawałki filetu z piersi kurczaka (200 g)
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 2 małe plastry bakłażana
  • 2 plastry cukinii
  • 2 duże plastry pomidora malinowego
  • 2 plastry awokado skropione cytryną
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 paczka białego ryżu długoziarnistego
  • 4 garści poszatkowanej sałaty lodowej
  • 2 łyżki majonezu light
  • 2 łyżki gorącej wody
  • 2 łyżeczki musztardy miodowej
  • sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Mięso i warzywa pokroić - idealna grubość filetów do grillowania to 1 cm, a warzyw 0,5 cm. Mięso posmarować oliwą, oprószyć solą i pieprzem, natrzeć obficie tymiankiem z obu stron. Wstawić do lodówki. Bakłażana posolić i odstawić na 15 min by puścił sok, po czym opłukać i osuszyć. Posypać grubo zmielonym pieprzem, tak samo cukinię i plastry pomidorów. Rozgrzać grilla elektrycznego lub patelnię z karbowaną powierzchnią, delikatnie posmarować oliwą. Mięso, plastry cukinii i bakłażana zgrillować po 3 min. z każdej strony. Pod koniec na patelnię dodać także pomidory i chwilę podpiec. Sałatę wymieszać w misce z ryżem. Majonez wymieszać z wodą, musztardą i doprawić solą i grubo zmielonym pieprzem (można też dodać szczyptę tymianku). Dodać do sałaty i wymieszać. Sałatkę ryżową rozdzielić na talerze, umieścić na niej grillowane warzywa, po plastrze awokado i kurczaka. Posypać uprażonymi orzeszkami.



6 komentarzy:

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)