czwartek, 19 maja 2011

Muffinki czekoladowe z rumem, bitą śmietaną, truskawkami i miętą

Czekolada jest tym, co tygryski lubią najbardziej... Trudno jej się oprzeć. Wszystkie czekoladowe ciasta i ciasteczka, babki i babeczki od zawsze cieszą u nas najlepszym wzięciem :)
Małe, pyszne i delikatne :) Oto moje urodzinowe mini-muffinki - czekoladowe z nutą rumu (wszak okazja dobra;)), z bitą śmietaną, truskawkami i listkiem mięty. Upieczone wczoraj, dzisiaj udekorowane specjalnie na kameralny spotkanie z przyjaciółkami. Zniknęły w mgnieniu oka! Kasia po powrocie z pracy załapała się tylko na jedną...;)

SKŁADNIKI ( na ok. 25-30 sztuk):
suche:
  • 200 g przesianej mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru brązowego
  • 3 łyżki kakao
mokre:
  • 1 duże jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 100 ml oleju Wielkopolskiego
  • 4 łyżki rumu
  • 100 g czekolady gorzkiej (co najmniej 60%)
oraz:
  • 200 ml śmietanki 30 %
  • 1 op. fix śmietanka + 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • ok. 15 małych truskawek lub 8 większych (opłukane, bez szypułek)
  • listki mięty (po 1 na każdą babeczkę)
  • olej w sprayu
  • *papilotki do pralinek
PRZYGOTOWANIE:
Wymieszać w dużej misce sypkie składniki. W mniejszej misce połączyć mokre składniki. Dodać mokre do suchych i zmiksować. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać do masy i wymieszać dokładnie.
Ok 25-30 małych papilotek jak na praliny (lub 12 standardowych) spryskać olejem. W każdej foremce umieścić masę - ok 1. czubatej łyżeczki - do 2/3 wys. Tak przygotowane umieścić na blasze i piec ok 15-20 minut w temp 180 stopni.
Ostudzone babeczki dekorować bitą śmietaną (kremówka ubita z fixem i cukrem - wg instrukcji na opakowaniu). Babeczki dekorować przy użyciu szprycy cukierniczej z dowolną końcówką lub nakładać łyżeczkę. Na wierzchu układać po połówce lub ćwiartce truskawki i listku mięty. Jeśli muffinki nie mają być zjedzone od razu należy je wstawić do lodówki lub dekorować tuż przed podaniem.

*jeśli papilotki są cienkie i delikatne należy kłaść jedną w drugą i dopiero wówczas umieścić w nich masę

9 komentarzy:

  1. Ale kusicie tymi truskawkami. Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystkiego najlepszego :) Słodkie te maleństwa!

    OdpowiedzUsuń
  3. piekne babeczki:)
    i wszystkiego najlepszego:)

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam! świeże truskawki :)))

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj, ale pyszności u Ciebie! Mogę jedną, albo nawet dwie?

    OdpowiedzUsuń
  6. Super blog!! Nawet nie wiecie ile razy uratowalyscie mi posilek swoimi pomyslami. Mimo, ze czasem modyfikuje, to dajecie mega inspiracje :)
    Zaczynam tez sama myslec o zalozeniu bloga kulinarnego :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają wprost uroczo! Musze spróbowac je zrobić

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobiłam w foremkach na tradycyjne muffiny, dodałam mleko sojowe czekoladowe zamiast zwykłego i wyszły super :) Dzięki za przepis

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)