sobota, 26 marca 2011

Tagliatelle z tuńczykiem i...

...kaparami, oliwkami, suszonymi pomidorami, czosnkiem i pietruszką. Proste, pyszne i zaskakujące harmonią smaków. 
Przyjemnie jest patrzyć na swoje dzieło. Niezależnie od tego, czy jest to upieczone ciasto czy zredagowana książka, która przychodzi prosto z drukarni i jeszcze pachnie tuszem. Ulga, że wszystko się udało to uczucie bezcenne. Można odpocząć, ugotować coś prostego i... cieszyć się wolnym czasem :)
SKŁADNIKI (1 porcja):
(inspiracja: Everyday Pasta - a collection of over 100
essential recipes) 
  • 100 g makaronu - tagliatelle razowy
  • 40 g tuńczyka odsączonego z zalewy
  • 6 czarnych oliwek
  • łyżka kaparów
  • 2 suszone pomidory odsączone z oliwy
  • ząbek czosnku
  • pół łyżki soku z cytryny
  • pół łyżki oliwy z oliwek
  • pół łyżki masła
  • kilka gałązek natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE:

Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie. Na patelni rozgrzać oliwę i masło i wrzucić posiekany ząbek czosnku. Po minucie można dodać tuńczyka, pokrojone oliwki, pomidory i kapary. Chwilę podsmażyć. Dodać makaron, wymieszać dokładnie i pokropić sokiem z cytryny. Przełożyć na talerz i posypać natką pietruszki.
Uwaga - tej pasty praktycznie nie trzeba przyprawiać!  :)

10 komentarzy:

  1. wygląda pysznie :) chętnie bym zjadła na obiad

    http://niebieskapistacja.blox.pl/html

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały makaron. A ile dodatków. Na pewno o niebo smaczniejszy i bardziej ekonomiczny w przygotowaniu niż wypad na takie cudo do restauracji!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda fantastycznie! I jestem pewna, że tak samo smakuje!
    Świetne:)

    OdpowiedzUsuń
  4. dziś dostałam od koleżanki bardzo podobny przepis na makaron ale jakoś mi ten tuńczyk nie pasuje do makaronu... patrząc jednak na te zdjęcia powoli sie przełamuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kubełku Smakowy - na pewno bardziej ekonomiczny, porcje w restauracji są zazwyczaj o połowę mniejsze:)

    Kasiu ja przez długi czas nie byłam przekonana do tuńczyka "na ciepło", ale przeszło mi po pierwszym panini z tuńczykiem, a ten przepis na makaron tylko potwierdził, że tuńczyk sprawdza się nie tylko w sałatkach. Warto spróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Makaron zawsze mi smakuje, a jak tak wygląda jak Twój to tym bardziej. Z tuńczykiem jeszcze nie łączyłam .
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Makaron wygląda pysznie. Też bardzo lubię z tuńczykiem.

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)