niedziela, 13 marca 2011

Tortellini zapiekane w sosie pieczarkowo-pomidorowo-śmietanowym

Pierożki tortellini często jadałyśmy z siostrą w jednej z ulubionych restauracji. Zazwyczaj na niedzielny obiad ruszałyśmy w miasto w celu spożycia gorącej, dużej miseczki "tortellini po włosku". Bardzo lubię to danie, ponieważ naczynko i zawartość są bardzo gorące, więc trzeba jeść wolno, przez co dłużej można delektować się smakiem... A z mojego talerza zwykle wszystko znika za szybko:)


SKŁADNIKI:
  • 250 g tortellini z grzybami
  • 1 duży słoik sosu pieczarkowego 
  • 15 dag dobrej szynki w kawałku
  • 15 dag pieczarek
  • 15 dag sera żółtego
  • 1 cebula
  • 4 suszone pomidorki
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • sól, pieprz, chili
  • zioła prowansalskie, oregano, tymianek
  • grzanki czosnkowe lub ziołowe
  • oliwa do smażenia

PRZYGOTOWANIE:
Pierożki ugotować w osolonej wodzie wg czasu podanego na opakowaniu . Na oliwie podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę z plasterkami pieczarek. Wlać sos (użyłam gotowego, pieczarkowego Łowicz), doprawić do smaku przyprawami i ziołami. Dolałam też odrobinę gorącej wody. Dodać pokrojoną w kosteczki szynkę (np polędwica sopocka) i drobno pokrojone suszone pomidory. Zdjąć z ognia, wymieszać ze śmietaną. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Do sosu dodać pierożki i wymieszać. Umieścić w żaroodpornych miseczkach, posypać startym serem i drobnymi, złocistymi grzaneczkami. Zapiekać 15-20 minut, tak aby ser się ładnie rozpuścił. Miseczki podawać na talerzach lub deseczkach bo są gorące!!!

5 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda! Chętnie bym się skusiła na jedną porcję. Ja ostatnio robiłam sałatkę z tortellini.

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczne danie i wygląda wspaniale....
    I zakochałam się w miseczkach, są śliczne

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja mam takie pytanie, wiecie może w jaki sposób przygotować sobie samemu sos pieczarkowy? Bo nie chciałabym gotowego z opakowania..

    Oj, aż zrobiłąm się głodna, ale jeszcze trochę czasu do obiadu..

    OdpowiedzUsuń
  4. Atria - ja mam obecnie do dyspozycji kilka słoiczków, więc użyłam gotowego:) To sos pomidorowo-pieczarkowy - więc proponuję zmiksować 2 puszki całych pomidorów. Na patelni podsmażyć cebulę,startą marchewkę, więcej niż w przepisie pieczarek - ok. 30dag. Dodać pomidory,pomidorki suszone, dusić trochę aż zgęstnieje (można zagęścić skrobią kukurydzianą lub mąką z tapioki).Doprawić do smaku ziołami, solą,pieprzem i śmietaną. Ewentualnie szczyptą cukru jeśli sos wydaje się zbyt kwaśny (ale to kwestia gustu). Powinien wyjść bardzo podobny:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)