poniedziałek, 21 marca 2011

Śniadanie pod gruszą

Chwila oddechu. Wyciszony telefon (który i tak pewnie będę odbierać :)), cisza, otwarte okno. Seria głębokich oddechów. Mała, mocna kawa. Co zjeść na śniadanie, gdy nie trzeba się nigdzie spieszyć? Coś pysznego!
Lubię serek wiejski, jego łagodność i właściwość świetnego komponowania się zarówno ze słonymi jak i słodkimi dodatkami. To otwiera wielkie pole kulinarnych możliwości.
Nasze dzisiejsze śniadanie pachnie miodem i cynamonem...

SKŁADNIKI (2 porcje):
  • 250 g serka wiejskiego
  • 2 małe gruszki
  • 2 łyżeczki miodu
  • 5 dag orzechów włoskich
  • szczypta cynamonu
  • odrobina oleju słonecznikowego do posmarowania grilla
PRZYGOTOWANIE:
Pokroić gruszki na cienkie plasterki. Rozgrzać grill, delikatnie posmarować go olejem słonecznikowym, ułożyć gruszki, grillować do lekkiego zarumienienia. Rozłożyć serek wiejski na talerzach, posypać orzechami, rozłożyć gruszki. Polać miodem i delikatnie posypać cynamonem.
Smacznego!


6 komentarzy:

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)