sobota, 19 marca 2011

Sernik na ciemnym spodzie z pekanami i syropem klonowym

Myślałam o nim od jakiegoś czasu. Kupiony ser czekał cierpliwie w lodówce, czekałam tylko na sobotni poranek, na chwilę oddechu i dobrą okazję (czyli gości :)). Jest to połączenie inspirowane sernikiem mojej mamy oraz własną wizją na ciemny spód, a do tego "amerykańskie dodatki" czyli syrop klonowy i pekany - prezenty z USA. Efekt bardzo pozytywny :)

SKŁADNIKI (na tortownicę średnicy) :
     ciasto kruche:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 100 g miękkiego masła
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 2 żółtka jajka
  • 5 łyżek zimnej wody
  • masa serowa:
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 50 g bardzo miękkiego masła 
  • 1 jajko
  • 500 g sera białego trzykrotnie mielonego (dr Oetker)
  • 3 łyżki budyniu śmietankowego 
  • 2 białka jajka  
  • oraz:
  • orzechy pekan
  • syrop klonowy
  • masło do wysmarowania formy

PRZYGOTOWANIE:
W misce wymieszać wszystkie sypkie składniki na ciasto. Dodać pokrojone miękkie masło i żółtka. Zagnieść dłońmi, dodać wodę, wymieszać i wyłożyć na blat. Wyrobić ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do zamrażarki.
Białka wstawić do lodówki.
W misce utrzeć masło z cukrem, dodać jajko. Cały czas ubijając trzepaczką, dodawać ser oraz proszek budyniowy. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni.
Schłodzone ciasto rozwałkować na okrągły placek, wyłożyć nim okrągłą, wysmarowaną tłuszczem tortownicę (o średnicy 22 cm), także brzegi - do 2/3 wysokości. Białka ubić na sztywną pianę, wymieszać delikatnie z masą serową. Umieścić w tortownicy, wygładzić powierzchnię, obłożyć orzechami. Wstawić do piekarnika. Piec 60 minut. 5 minut przed końcem wyłączyć piekarnik i zostawić w nim ciasto na 10 minut po czym uchylić drzwi piekarnika. Wyjąć ciasto, zostawić je do wystygnięcia. Całkowicie wystudzone ciasto wyciągnąć z formy, kroić ostrym nożem. Sernik najlepiej smakuje schłodzony. Podawać polany syropem klonowym :)


19 komentarzy:

  1. Choć nie przepadam za syropem klonowym to kawałek takiego sernika z chęcią bym zjadła.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale świetnie gruby spód! Bardzo, ale to bardzo mi się podoba. I te orzechy na wierzchu... wyglądają tak majestatycznie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. To nie może być prawdziwe. Jak malowany!

    OdpowiedzUsuń
  4. Publikowanie takich pięknych i smacznych zdjęć jak zdjęcia Twojego sernika powinno być zabronione ze względu na niemiłosierne kuszenie innych użytkowników sieci ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo pysznie wygląda ten serniczek,mniam!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. A!!!! Co za piękny sernik! I zdjęcia = absolutnie genialne! Długo jeszcze będę się zachwycać!
    Pozdrawiam Cię mocno:)

    OdpowiedzUsuń
  7. piękne zdjęcia i piękny sernik, nie mogę się napatrzeć! cudo:)

    OdpowiedzUsuń
  8. fajny serniczek :)
    http://niebieskapistacja.blox.pl/html

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo pysznie prezentuje się ten sernik, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Mmm, jest piękny. Dokładnie taki, jak wyobrażam sobie idealny amerykański sernik - na grubym spodzie, lepki od słodyczy i syropu...i z najbardziej amerykańskimi orzechami świata :D

    OdpowiedzUsuń
  11. klonowy smak w serniku wydaje mi się ciekawy, nawet bardzo. :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pięknie wygląda:) na pewno jest smaczny:)

    OdpowiedzUsuń
  13. A czy ty wiesz, ze teraz nie bede mogla spac po nocach, bo bede myslala o tym serniku? Piekny jest, bez dwoch zdan! A pekany i syrop klonowy sa wprost stworzone dla siebie.

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda bajecznie - na pewno wypróbuję przepis, bo serniki to moje ulubione ciasta.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. Cudowny! pragnę prędko go skosztować!

    OdpowiedzUsuń
  16. izomorfia3

    Oj,czeka na swoją kolej ;)
    Jako miłośniczka serników stwierdzam ,że dobrze mu z oczu patrzy ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)