niedziela, 20 marca 2011

Sałatka z grillowanym kurczakiem, papryką i ananasem

Czas na lekką zmianę w diecie. W poniedziałek początek wiosny, a wraz z nim... rower, spacery i dużo świeżego powietrza. Chwilowo mówimy stop ciężkim, tłustym daniom. Izka otworzyła sezon grillowy, a ja go z radością kontynuuję i zapraszam na sałatkę z grillowanym kurczakiem, papryką i ananasem.

SKŁADNIKI (3 porcje):
  • pierś z kurczaka (40 dag)
  • sałata lodowa (40 dag)
  • papryka (25 dag)
  • awokado (60 dag)
  • ananas z puszki (6 plastrów - 20 dag)
  • orzeszki piniowe (10 dag)
  • kilka listków kolendry
  • sól, pieprz
  • przyprawa Fit Up do mięs
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżka sosu Worchestershire
  • dressing:
  • łyżka oliwy z oliwek
  • dwie łyżeczki octu balsamicznego
  • łyżka miodu
  • 3 łyżki syropu z ananasa
PRZYGOTOWANIE:
Pierś z kurczaka pokroić na fileciki, oprószyć delikatnie solą, pieprzem i przyprawą do mięs, zamarynować w łyżce oliwy wymieszanej z łyżką sosu Worchestershire. Wstawić do lodówki na pół godziny.
Paprykę pokroić na paski. Spryskać grill oliwą z oliwek i grillować jednocześnie paprykę i kurczaka. Po 5 minut można włożyć na grill również plastry ananasa. Grillować do momentu lekkiego zarumienienia.
W czasie grillowania porwać sałatę, pokroić awokado i rozłożyć na talerzach. Dodać zgrillowane kawałki kurczaka, papryki i ananasa, posypać orzeszkami piniowymi i listkami kolendry.
Składniki na dressing dokładnie wymieszać i polać sałatkę.

2 komentarze:

  1. Sałątka wygląda przecudnie. Uwielbiam takie lekkie dania, w sam raz na lunch w pracy :) albo niezobowiązujący obiad w domu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękna, iście wiosenna sałatka. Super :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)