poniedziałek, 28 marca 2011

Kurczak prowansalski z grillowanymi ziemniakami

Zazwyczaj nie jadamy dań przyrządzonych z półproduktów. Czasy zupek chińskich z paczki i przypraw z glutaminanem sodu bezpowrotnie minęły. Ale nie tak dawno temu dostałam wielki zestaw z różnymi "danami ze smakiem", które w rzeczywistości są mieszankami przypraw. I choć pomysłów na rozmaite dania mamy więcej niż czasu na ich przygotowywanie to w końcu przyszła pora, by zmierzyć się z czymś prawie gotowym i zrobić z tego coś swojego:) Oto moja odchudzona wersja kurczaka w sosie prowansalskim - zamiast śmietany użyłam mieszanki gęstego jogurtu greckiego i mleka, mięso zamiast smażyć upiekłam na grillu i taką wersję mogę z czystym sercem polecić! Do tego klasyczne ziemniaki + bataty!

SKŁADNIKI (dla 2 osób):
  • 300 g filetu z piersi kurczaka
  • 1 opakowanie Kurczak w sosie prowansalskim Kamis
  • 100 ml mleka
  • 100 ml jogurtu greckiego
  • oliwa z oliwek
  • zioła prowansalskie
  • sól prowansalska z młynka, pieprz
  • 1 batat ok. 220 g
  • 2 młode ziemniaki ok. 200 g
  • do podania: sałatka :)


PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki ugotować w całości. Kurczaka pokroić na mniejsze cząstki. Posypać pieprzem i ziołami. Zgrillować z obu stron na karbowanej powierzchni grilla, wysmarowanej oliwą. Ziemniaki pokroić w plastry grubości ok. 1 cm. Mleko zmiksować z jogurtem i wymieszać z mieszanką przyprawy Kamis. Wlać na patelnię i podgrzać. Jeśli wyda się za gesty dodać odrobinę gorącej wody. Dodać kawałki kurczaka na patelnię i trzymać chwilę w cieple. W tym czasie grillować z obu stron plastry ziemniaków. Gotowe posypać solą z młynka. Kurczaka w sosie podawać z ziemniakami. Jako dodatek proponuje też sałatkę: z sałatą lodową, pomidorkami, ogórkiem, cebulą i czarnymi oliwkami oraz świeżą bazylią, skropioną cytryną i oliwą.

8 komentarzy:

  1. uwielbiam Twoje zdjęcia. są fenomenalne. a danie wygląda niczym z menu restauracyjnego;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł :] kurczaka uwielbiam w każdej odsłonie. W połączeniu z taką kolorową, wiosenną sałatką to mistrzostwo świata :]

    OdpowiedzUsuń
  3. jaki pyszny obiadek:) super zdjecia, bardzo apetyczne:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zdjęcia są istotnie cudowne - zresztą jak wszystkie Twoje! Mi się z kolei podoba pomysł na bataty - do tej pory nie robiłam innych niż zapiekanych z pieprzem, solą i chilli. A przyprawa Kamisa do kurczaka po prowansalsku istotnie jest ciekawa.
    odkuchnii.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziewczyny, dziękuje za miłe komentarze:)

    Bogusiu, ta przyprawa jest naprawdę bardzo smaczna, wyrazista, można dodać więcej mleka czy wody np, i tak zgęstnieje, a nie straci na intensywności smaku. A co do batatów.. w końcu je dorwałam i nim je jeszcze zważyłam w sklepie już miałam 5 pomysłów w głowie. Zapraszam więc, bo będzie batatowo w najbliższym czasie:) Może spróbuj na słodko?:) np ciasto..:)Ja zrobiłam najprostszą wersję jaka mi przyszła na myśl:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniały! Czy mogę się wprosić do Ciebie na taki obiad?
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)