piątek, 4 marca 2011

Glazurowany łosoś z ananasem i syropem klonowym

Piątkowe popołudnie zobowiązuje. Dziś ryba, ale niezwyczajna - słodko-pikantny łosoś z ananasem i syropem klonowym. Smaczny i zdrowy, bo pieczony bez tłuszczu!


SKŁADNIKI:
Inspiracja: "Kosher by design. Teens and 20-somethings"

  • 3 dzwonka łososia
  • sól, czerwony pieprz
  • sok z cytryny
marynata:
  • 3 plastry ananasa
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki musztardy dijon
  • 2 posiekane ząbki czosnku
PRZYGOTOWANIE:
Dzwonka łososia opłukać, osuszyć. Skropić sokiem z cytryny, oprószyć z obu stron pieprzem i solą. Ananasa pokroić na drobną kostkę i wymieszać w miseczce z resztą składników na marynatę.
Dzwonka umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, polać marynatą. Piec 20 minut (kilka minut dłużej, jeśli dzwonka są wyjątkowo grube). Podawać z cytrynką, ryżem i brokułami al dente. Posypać czerwonym pieprzem, można udekorować zieleniną. Zamiennie można w ten sposób upiec filety łososia.



3 komentarze:

  1. Łosoś to jedna z moich ulubionych ryb :) ciekawi mnie bardzo ta glazura, ananas, musztarda dijon i syrop klonowy... pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  2. Musi być co najmniej dobry! Pozdrawiam
    http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo wiosennie na Twoim talerzu.

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)