czwartek, 14 października 2010

Roztańczony salsą kurczak

SKŁADNIKI (2 porcje):
    składniki:
  • 1/2 piersi z kurczaka bez skóry( filet)
  • marynata:imbir w proszku
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • oliwa - 3 łyżki
  • 1 łyżka miodu płynnego naturalnego
  • salsa mango:
  • 1 owoc mango
  • 1/2 papryczki świeżej papryczki chili bez pestek (wąskiej podłużnej)
  • kilka listków kolendry i mięty (świeże)
  • sok z 1/2 limonki
  • mała cebulka czerwona
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • salsa awokado:
  • 1 awokado
  • 1/2 małej czerwonej papryki lub słodki pomidor bez skórki i nasion
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka listków kolendry
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
PRZYGOTOWANIE:
Filet opłukać, oczyścić z błonek, podzielić na 4 części, delikatnie rozbić. zamarynować z oliwą, miodem, imbirem i przyprawami. Salsę mango stworzyć z: obranego i pokrojonego w kostkę mango, drobno posiekanej chili, cebuli, kolendry, mięty i przypraw. Tak samo z salsą awokado. Awokado szybko skropić sokiem by nie ściemniało, wymieszać z ziołami i przyprawami. Kurczaka grillować na rozgrzanej patelni grillowej chwilę z obu stron do zarumienienia. 
Placki tortilla pokrojone na 8 części włożyć do nagrzanego wcześniej na 200 stopni piekarnika i wyłączyć grzanie. Po chwili powinny być dobre, chrupiące, ale uwaga, nie mogą się zrobić mocno brązowe! Łatwo o nich zapomnieć, pieczenie trwa tylko chwilę. Filet podawać z trójkątami chrupkiej tortilli i salsą, jak na zdjęciu - jako tapas (przystawka).  




    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz

    Dziękujemy za wizytę na blogu!
    Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)