sobota, 9 października 2010

Cannelloni a'la gołąbki w mocno pomidorowym sosie

Oto coś włoskiego na polską nutę :)

SKŁADNIKI:
  • 15 sztuk makaronu cannelloni( duże rurki do faszerowania)
  • Farsz:
  • 0.5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 100g poszatkowanej drobno kapusty (biała lub pekińska)
  • łyżka poszatkowanej natki pietruszki
  • 1 jajko
  • sól, pieprz, majeranek, ewentualnie przyprawa do mięsa mielonego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 cebulka czerwona drobno pokrojona
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
  • Sos:
  • 1 pudełko sosu/przecieru pomidorowego pasatta 500 g
  • 1 puszka pomidorów krojonych (gęste) 400 g
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 12%
  • sól, pieprz
  • ser żółty, np Morski - 250 g
  • oraz masło do wysmarowania formy
PRZYGOTOWANIE:
Prostokątną formę żaroodporną wysmarować masłem.
W dużej misce wymieszać mięso mielone wraz z jajem, koncentratem, zieleniną, czosnkiem, cebulką i przyprawami. Dodać poszatkowaną drobno kapustę. Jeśli ktoś ma główkę białej - można zetrzeć na tarce.Wymieszać.
Farszu wyszło idealnie na 15 rurek. Nadziewać kolejno każdą, używając małej łyżeczki. Ułożyć w formie obok siebie. Wymieszać sos pomidorowy z kartonu ze śmietaną, dodać 2-3 łyżki wody. Doprawić do smaku. Zalać makaron, rozprowadzić sos łyżką. Piec 40 minut w temp. 180 stopni.
Wyciągnąć po tym czasie z pieca. Pomidory w puszce zmiksować, doprawić szczyptą soli i pieprzem, polać makaron, tworząc kolejną warstwę sosu, posypać serem startym na grubych oczkach. Zapiekać jeszcze 10-15 min w temp 190-200 stopni.
Wyjąć z piekarnika i podawać od razu :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)