Przepis przygotowałyśmy specjalnie na konkurs Pomysł na Kopernika ;)
Piernikowe hot dogi z sosem bbq, konfiturą z czerwonej cebuli i domowymi piklami
SKŁADNIKI:
piernikowe bułeczki:
(6-8 sztuk)
- 25 g świeżych drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 3 łyżki ciepłej wody
- 200 ml lekko ciepłego mleka
- 2 łyżki oleju lub łagodnej oliwy
- 1 łyżeczka soli
- 420 g mąki
- 80 g startych Katarzynek® bez polewy (5 sztuk)
- 1 jajko + 1 łyżka mleka + 1 pokruszona Katarzynka® do posmarowania i posypania
- mała szalotka
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki domowych powideł
- 1 łyżka sosu worcestershire
- 2 starte Katarzynki®
- łyżeczka ostrej, wędzonej papryki
- sok jabłkowy lub śliwkowy (dla konsystencji)
- cienkie kiełbaski / frankfurterki
- sałata
- domowy czatnej / konfitura z czerwonej cebuli
- domowe pikle lub ogórki kanapkowe
- ulubione ciemne piwo :)
PRZYGOTOWANIE:
Piernikowe bułeczki:
1. Drożdże wymieszać w małej miseczce z cukrem i ciepłą wodą. Odstawić na ok. 15 minut w ciepłe miejsce, by zaczęły pracować.
2. Katarzynki® zetrzeć na proszek, wymieszać z mąką i solą. Dodać zaczyn, ciepłe mleko i olej i wyrobić gładkie ciasto - można ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego. Ciasto przekładamy do lekko wysmarowanej olejem miski i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na co najmniej 1 godzinę.
3. Piekarnik rozgrzać do temp. 200 stopni C (grzanie góra/dół).
4. Uformować podłużne bułeczki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować jajkiem rozbełtanym z mlekiem i posypać na wierzch startą Katarzynkę®.
5. Piec ok. 20 minut.
Śliwkowy sos BBQ z piernikową nutą:
1. Szalotkę posiekać drobno i podsmażyć na rozgrzanym oleju.
2. Dodać powidła i sos worcestershire i chwilę podsmażyć.
3. Przyprawić ostrą, wędzoną papryką, dodać starte Katarzynki® i odrobinę soku jabłkowego lub śliwkowego, żeby uzyskać konsystencję gęstego sosu. Wystudzić.
Hot dogi:
1. Kiełbaski podgrzać w wodzie lub na lekko natłuszczonej patelni.
2. Bułeczki przekroić, dół posmarować odrobiną sosu. Na to położyć sałatę, pikle, konfiturę z czerwonej cebuli i podgrzaną kiełbaskę. Pokropić sosem.
3. Podawać w towarzystwie ulubionego, najlepiej ciemnego piwa :)
To z pewnością nie są zwykłe buły z parówką
OdpowiedzUsuńniebanalny przepis!
OdpowiedzUsuńMatko jedyna co za połączenie smaków. Lubię to!!! :))
OdpowiedzUsuń