czwartek, 31 sierpnia 2017

Piernikowe hot dogi z sosem bbq, konfiturą z czerwonej cebuli i domowymi piklami

Klasyczna "buła z parówką" mimo tego, że można często zmieniać sosy, to jednak szybko się nudzi ;) My nie lubimy kuchennej nudy i eksperymentujemy! Z mieszania i kombinowania ze smaki wyszły te oto nietypowe hot dogi ;) Piernikowa bułka, śliwkowy sos BBQ z piernikową nutą, domowe pikle i czatnej z czerwonej cebuli... Jednym słowem – domowa uczta! Zapraszamy!



Przepis przygotowałyśmy specjalnie na konkurs Pomysł na Kopernika ;)




Piernikowe hot dogi z sosem bbq, konfiturą z czerwonej cebuli i domowymi piklami

SKŁADNIKI:


piernikowe bułeczki:
(6-8 sztuk)

  • 25 g świeżych drożdży 
  • 2 łyżeczki cukru  
  • 3 łyżki ciepłej wody 
  • 200 ml lekko ciepłego mleka  
  • 2 łyżki oleju lub łagodnej oliwy 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 420 g mąki 
  • 80 g startych Katarzynek® bez polewy (5 sztuk)
  • 1 jajko + 1 łyżka mleka + 1 pokruszona Katarzynka® do posmarowania i posypania
śliwkowy sos bbq z piernikową nutą:
  • mała szalotka
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki domowych powideł
  • 1 łyżka sosu worcestershire
  • 2 starte Katarzynki®
  • łyżeczka ostrej, wędzonej papryki
  • sok jabłkowy lub śliwkowy (dla konsystencji)
do podania:


PRZYGOTOWANIE:
Piernikowe bułeczki:
1. Drożdże wymieszać w małej miseczce z cukrem i ciepłą wodą. Odstawić na ok. 15 minut w ciepłe miejsce, by zaczęły pracować.
2. Katarzynki® zetrzeć na proszek, wymieszać z mąką i solą. Dodać zaczyn, ciepłe mleko i olej i wyrobić gładkie ciasto - można ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego. Ciasto przekładamy do lekko wysmarowanej olejem miski i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na co najmniej 1 godzinę.
3. Piekarnik rozgrzać do temp. 200 stopni C (grzanie góra/dół).
4. Uformować podłużne bułeczki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować jajkiem rozbełtanym z mlekiem i posypać na wierzch startą Katarzynkę®.
5. Piec ok. 20 minut.


Śliwkowy sos BBQ z piernikową nutą:
1. Szalotkę posiekać drobno i podsmażyć na rozgrzanym oleju.
2. Dodać powidła i sos worcestershire i chwilę podsmażyć.
3. Przyprawić ostrą, wędzoną papryką, dodać starte Katarzynki® i odrobinę soku jabłkowego lub śliwkowego, żeby uzyskać konsystencję gęstego sosu. Wystudzić.


Hot dogi:
1. Kiełbaski podgrzać w wodzie lub na lekko natłuszczonej patelni.
2. Bułeczki przekroić, dół posmarować odrobiną sosu. Na to położyć sałatę, pikle, konfiturę z czerwonej cebuli i podgrzaną kiełbaskę. Pokropić sosem.
3. Podawać w towarzystwie ulubionego, najlepiej ciemnego piwa :)







3 komentarze:

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)