środa, 30 sierpnia 2017

Ciasto lawa z Katarzynkami®, ciemną i białą czekoladą, owocami i sorbetem

Oto deser, który jest synonimem słowa rozpusta – ciasto lawa... Upajająco czekoladowe, półpłynne, pobudzające zmysły... fantastycznie zbilansowane przez kwaśny sorbet i letnie owoce, z niepowtarzalnym, korzennym posmakiem Katarzynek®. Pachnie i smakuje obłędnie... chyba nie musimy Was dłużej namawiać do tego, żeby spróbować zrobić je w domu. Nie pożałujecie! ;)



Przepis bierze udział w konkursie Przepis na Kopernika! ;)



Ciasto lawa z Katarzynkami®, ciemną i białą czekoladą, owocami i sorbetem 

SKŁADNIKI: 


(na 5-8 kokilek) 
  • 250 g gorzkiej czekolady 
  • 5 Katarzynek® (bez polewy) 
  • 150 g masła + do wysmarowania kokilek 
  • 150 cukru 
  • 150 g mąki pszennej + do posypania kokilek  
  • 3 jajka 
  • 3 żółtka 
  • kilka kostek białej czekolady 
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy korzennej 

  • do podania: 
  • owoce - jeżyny, maliny, borówki, porzeczki 
  • jadalne kwiaty
  • zredukowany syrop porzeczkowy, sos z przetartych owoców lub frużelina
  • 1 starta Katarzynka® 
  • Kulki Teatralne do dekoracji
  • sorbet (cytrynowy lub jabłkowy) 

PRZYGOTOWANIE: 
1. Piekarnik rozgrzać do temp 200 stopni C.
2. Masło z czekoladą rozpuścić w kąpieli wodnej. Przestudzić.
3. Jajka i żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
4. Delikatnie wmieszać w masę mąkę z przyprawą korzenną. Dodać roztopioną czekoladę z masłem, kawałki Katarzynek® i wymieszać.
5. Nasmarowane masłem i oprószone mąką kokilki napełnić masą do połowy, na środek nałożyć kawałki białej czekolady, po czym uzupełnić masę do brzegów.
6. Piec 10-12 minut. Po upieczeniu chwilę odczekać 2-3 minuty i po tym czasie delikatnie wyłożyć ciastka na talerz. Udekorować owocami ułożonymi na odrobinie sosu porzeczkowego, podać z gałką / łezką sorbetu ułożoną na pudrze ze startej Katarzynki®.



1 komentarz:

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)