poniedziałek, 19 czerwca 2017

Tarta z brokułami, porami i szynką

Na targu jest teraz tak... że chcę mieć wszystko ;) Za to kocham czerwiec – za obfitość, zieleń i intensywność wszystkich innych kolorów. Za to, że pachnie truskawkami, czereśniami i koperkiem. Za smak młodych ziemniaczków i ostatnich szparagów.



W czerwcu dopiero na targu wymyślam co ugotuję i na co mam ochotę. Tak było z tą tartą – piękny zielony brokuł i młode pory, do tego odrobina dobrej szynki, ser i tarta na piknik gotowa!



Tarta z brokułami, porami i szynką

SKŁADNIKI
(na formę o średnicy 28-30 cm)
  • 1 duży brokuł
  • 2 pory (ok. 0,5 kg)
  • łyżka masła
  • 100-150 g szynki
  • 150 g sera żółtego (gouda, edamski)
  • 3 jajka (0 lub 1, rozm. L)
  • 200 ml śmietany 18%
  • przyprawy: sól, świeżo zmielony pieprz, świeżo zmielona gałka muszkatołowa, tymianek (świeży lub suszony)
    ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g zimnego masła
  • 1 jajko (0 lub 1, rozm. L)
  • płaska łyżeczka soli
  • płaska łyżeczka drobnego cukru
  • ok. 30-40 ml wody
    opcjonalnie:
  • pokruszone włoskie orzechy na wierzch


PRZYGOTOWANIE
1. Przygotować ciasto (można także w malakserze) – usypać górkę z mąki, zrobić w niej wgłębienie, wbić w nie jajko i pokrojone masło, dodać łyżeczkę soli i cukru. Ciasto zagnieść palcami aż stanie się ziarniste, a następnie dodać wodę i na początku delikatnie połączyć ją z resztą ciasta, a następnie ugniatać je do momentu, gdy stanie się gładkie (nie powinno lepić się do dłoni). Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na minimum godzinę.
2. Brokuła podzielić na drobne różyczki i podgotować na parze przez ok. 5 minut.
3. Pora pokroić na plasterki (biała i zielona część bez najtwardszych liści). Na patelni rozpuścić masło, przez chwilę pora podsmażyć, podlać wodą i dusić pod przykryciem do miękkości (ok. 10 minut). Odparować resztki wody, przyprawić solą i pieprzem.
4. Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni C, ciasto rozwałkować, wylepić nim formę, ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć np. suchą fasolą. Podpiec przez 15 minut.
5. Po podpieczeniu zdjąć obciążenie, na dnie wyłożyć duszone pory, następnie różyczki brokuła i kawałki szynki. Posypać solą, świeżo zmielonym pieprzem i listkami tymianku.
6. Wymieszać jajka ze śmietaną, dodać szczyptę świeżo zmielonej gałki muszkatołowej, masą zalać warzywa z szynką, wierzch posypać startym serem.
7. Wstawić do piekarnika i piec ok. 30 minut.

Tarta jest dobra i na ciepło i na zimno. Przed podaniem można posypać wierzch pokruszonymi orzechami.



3 komentarze:

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)