niedziela, 11 czerwca 2017

Bananowo-kakaowe ciasto z truskawkami

Prawdziwe, pachnące truskawki już są... aż chce się powiedzieć – nareszcie! Jemy je garściami, wkładamy w serniki na zimno i w sałatki, miksujemy w sosach i koktajlach. Trudno się opanować.


Jeśli po truskawkowym obżarstwie zostanie wam garść truskawek zróbcie to proste ciasto – z dojrzałymi bananami, płatkami, mąką pełnoziarnistą i greckim jogurtem. Puszyste i wilgotne, słodkie w sam raz i wciągające... tak jak i same truskawki ;)



Bananowo-kakaowe ciasto z truskawkami

SKŁADNIKI
(na formę o średnicy 16-18 cm)
  • 2 dojrzałe banany
  • 1 jajko (rozm. L)
  • 0,5 szklanki jogurtu greckiego
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 0,5 szklanki opiekanych płatków owsianych Sonko
  • 0,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g truskawek
  • odrobina cukru pudru na wierzch

PRZYGOTOWANIE
1. Piekarnik rozgrzać do temp. 175-180 stopni C. (grzanie góra-dół)
2. Banany zmiksować z jogurtem. Dodać jajko i olej i wymieszać.
3. W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem i kakao.
4. Składniki suche przełożyć do mokrych i zmiksować do połączenia składników.
5. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto.
6. Truskawki umyć, osuszyć obrać i przekroić na połówki. Ułożyć na wierzchu ciasta, lekko wgniatając.
7. Piec ok. 45-50 minut (do suchego patyczka). Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.








2 komentarze:

  1. Czasem specjalnie zostawiam babany, żeby odpwoeidnio dojrzały na ciasto bananowe. Uwielbiam jego zapach! Fajna, truskawkowa wersja :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne, z chęcią wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)