czwartek, 26 maja 2016

Szybka tarta ze szparagami i wędzonym pstrągiem

Sezon na szparagi bez chociaż jednej tarty? Niemożliwe! :)
Majowe pieczenie tart ze szparagami jest niczym tradycja, która nie przemija :) Zmieniają się dodatkowe składniki, czasem trochę brakuje czasu, by zagnieść kruche ciasto (i odczekać aż się schłodzi), ale szparagi w tartach po prostu smakują najlepiej.



Tym razem cudownym dodatkiem w tej tarcie były kawałeczki wędzonego pstrąga łososiowego, który zatopił się w jogurtowo-jajeczno-serowej masie, zaskakując przy każdym kęsie ;)


Szybka tarta ze szparagami i wędzonym pstrągiem

SKŁADNIKI 
(na 2 porcje):
  • gotowe ciasto francuskie ("lodówkowe")
  • 5-6 zielonych szparagów
  • ok. 50 g wędzonego pstrąga łososiowego
  • 1/2 mozzarelli (ok. 60 g)
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 jajko ("0" lub "1", rozm. L)
  • sól, pieprz do smaku
  • dymka lub szczypior do podania
  • oliwa do posmarowania brzegów

PRZYGOTOWANIE:
1. Szparagi umyć i ułamać końcówki. Podgotować w wodzie z dodatkiem soli cukru przez 5-7 minut.
2. Piekarnik rozgrzać do temp. 200 stopni C. (grzanie góra-dół).
3. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozłożyć na niej prostokąt ciasta (u mnie ok. 20 x 25 cm) i lekko zawinąć brzegi - na ok. 1 cm, po czym lekko posmarować je oliwą.
4. Jogurt wymieszać z jajkiem, przyprawić solą i pieprzem i rozsmarować masę na tarcie.
5. Na masie jajeczno-serowej rozłożyć kawałeczki pstrąga i mozzarelli i szparagi. Oprószyć pieprzem i solą.
6. Wstawić do piekarnika i piec ok. 20 minut - aż brzegi się zezłocą. Przed podaniem posypać dymką.



3 komentarze:

  1. Tarta jeszcze przede mną, obym zdążyła w sezonie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie wróciłam z targu z kolejnym pęczkiem, więc jeszcze zdążysz :)

      Usuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)