sobota, 28 maja 2016

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą

Dobre ciasta mają to do siebie, że trudno przestać je jeść... Oto jedno z takich ciast - kruche ciasto (które w sumie bardziej przypomina ciasto ucierane), rabarbar ze skórką pomarańczową i nutą malinową i chrupiąca na wierzchu, a delikatna pod skorupką beza. Kompozycja doskonała!



Upiekłam je po raz pierwszy na konferencję kilka dni temu i - choć ciasta nie goszczą w moim codziennym menu - absolutnie się zakochałam i szybko chciałam je powtórzyć. Okazja oczywiście przyszła sama - Dzień Mamy ;)
Przepis pochodzi od Doroty z Moje Wypieki, ale lekko go zmodyfikowałam. Sama się sobie dziwię, że nigdy wcześniej nie użyłam malaksera do przygotowania kruchego ciasta - wychodzi doskonałe, bo nożyki szybko tną masło, ale jednocześnie go nie ogrzewają, więc gotowego ciasta nie trzeba długo chłodzić. Przydatny trik :)


Kruche ciasto z rabarbarem i bezą
(na bazie przepisu z Moje Wypieki)

SKŁADNIKI:

(kwadratowa blacha 25 x 25 cm)
ciasto:
  • 4 żółtka
  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 125 g zimnego masła
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
nadzienie:
  • ok. 600 g rabarbaru 
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 2 łyżki cukru 
  • 2 łyżki budyniu malinowego (proszku) lub mąki ziemniaczanej
beza:
  • 4 białka (w temp. pokojowej)
  • szczypta soli
  • 200 g drobnego cukru do wypieków

PRZYGOTOWANIE:
1. Wszystkie składniki na ciasto poza mąką umieścić w malakserze i szybko zmiksować, dodać mąkę i miksować do połączenia składników - ciasto będzie lekko klejące, ale takie ma zostać. Zawinąć je w folię i włożyć do lodówki na przynajmniej pół godziny.
2. Dno kwadratowej blaszki 25 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastem wylepić dno blaszki, ponakłuwać widelcem i włożyć jeszcze na 10-15 minut do lodówki.
3. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 180 stopni C (u mnie grzanie góra - dół ze względu na mały piekarnik, ale wg oryginalnego przepisu - termoobieg).
4. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut.
5. W tym czasie pokroić rabarbar (nieobrany) na nieduże kawałki, zetrzeć skórkę z pomarańczy i wymieszać wszystko z 2 łyżkami cukru i 2 łyżkami budyniu malinowego.
6. Przygotować bezę - białka włożyć do misy robota kuchennego i zacząć ubijanie. Gdy lekko się spienią dodać szczyptę soli i dalej ubijać. Gdy będą już sztywne zacząć dodawać cukier - powoli, po łyżce, po każdej chwilę miksować. Gotowa beza powinna być bardzo gęsta.
7. Na podpieczony spód (nie trzeba go studzić) wyłożyć rabarbar, a na wierzchu bezę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i od razu zmniejszyć temp. do 140 stopni C. Piec 1 godzinę. Wystudzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.





1 komentarz:

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)