sobota, 12 września 2015

Mleczne śniadanie na rozpoczęcie roku szkolnego: Muffinki z serkiem wiejskim

Uwielbiam serek wiejski - to chyba mój ulubiony mleczny przetwór, zawsze mam na niego ochotę... te kawałeczki kremowego sera zanurzone w śmietance tak już na mnie działają :) Serek wiejski jest dla mnie idealną przekąską. Od jakiegoś czasu staram się też wykorzystać go w kuchni bardziej kreatywnie. Te muffinki uważam za swój pierwszy sukces w tej materii ;)




Są wilgotne, miękkie, lekko słone... i, jak się okazało, idealne do stworzenia nietypowej i przepysznej kanapki. Można w nią włożyć wszystko - warzywa, nabiał, wędlinę - i zapewniam, że jest to lepsza i zdrowsza wersja niejednego pieczywa kanapkowego. Jako drugie śniadanie do szkoły sprawdzą się perfekcyjnie!
Mleko i przetwory mleczne to ważne elementy w diecie dzieci i młodzieży, ponieważ są fantastycznym źródłem białka, wapnia i witamin, a te składniki są niezbędne do tego, żeby organizm dobrze funkcjonował... Zaserwujcie więc sobie i swoim dzieciom muffinkowe kanapki - na zdrowie! :)


Muffinki z serkiem wiejskim w formie kanapki

SKŁADNIKI:
ciasto (ilość na 6 sztuk):
  • 200 g serka wiejskiego (pełnotłustego)
  • 2 jajka (najlepiej "0" lub "1")
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 1/3 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • mały pęczek szczypiorku
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki soli
  • pieprz do smaku
  • masło do wysmarowania formy
  • ewentualnie: 2-3 łyżki mleka
do podania:
  • masło lub serek do smarowania
  • chuda wędlina z kurczaka
  • mozzarella
  • pomidor, rzodkiewka, sałata 

PRZYGOTOWANIE:
1. W dużej misce wymieszać suche składniki ciasta: mąkę pełnoziarnistą, mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sól i świeżo zmielony pieprz.
2. Do drugiej miski dodać serek wiejski i lekko rozrobić blenderem. Wbić jajka, dodać olej i posiekany szczypiorek. Wymieszać przy pomocy trzepaczki.
3. Mokre składniki dodać do suchych i wymieszać - ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, jeśli jest za gęste dodać 2-3 łyżki mleka.
4. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (grzanie góra-dół). Formę do muffinek nasmarować masłem, i równomiernie wyłożyć ciasto do otworów (można też po prostu wyłożyć formę papilotkami).
5. Muffiny piec ok. 25-30 minut, aż lekko się zarumienią - w czasie pieczenia może wytrącać się serwatka - to nie jest nic niepokojącego :)
6. Gotowe muffiny wyjąć z formy dopiero po całkowitym wystygnięciu. Przekrawać wzdłuż na pół, posmarować masłem lub serkiem, dodać sałatę, szynkę, mozzarellę, pomidorka i rzodkiewkę i przykryć drugą połówką. Zapakować w papier śniadaniowy :)















Przepis bierze udział w konkursie:

4 komentarze:

  1. Świetny przepis - chętnie wypróbuję :-) Może nawet już w poniedziałek

    OdpowiedzUsuń
  2. U nas na kolację. Są absolutnie boskie! Jeden błąd estetyczny, piekłam w papilotkach na blasze i się trochę rozpłynęły.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na kolację jak widać też się nadają :) A jeśli chodzi o pieczenie tylko w papilotkach to przy braku foremki do muffinek najlepiej używać sztywniejszych papilotek (np kartonikowych lub aluminiowych) - większość cienkich nie wytrzymuje "naporu" ciasta - i się niestety rozpływa, często jeszcze przed pieczeniem.

      Usuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)