poniedziałek, 14 września 2015

Dyniowe kluski jaglane z kalafiorem i sosem z sera pleśniowego

Ten przepis na obłędnie dobre kluseczki dyniowo-jaglane czekał dla Was w wersjach roboczych już od dłuższego czasu... Czekał na początek sezonu na dynie, na coraz dłuższe wieczory i na potrzebę domowego, ciepłego posiłku. To co, jesteście gotowi? ;)



W tych kluseczkach jest moc :) Kasza jaglana + dynia tworzą zgrany duet, a z kalafiorem i sosem z sera pleśniowego... cóż mogę dodać - oto smakowa poezja... I choć muszę przyznać, że całość jest trochę kaloryczna, to ja po takim daniu nie miałam żadnych wyrzutów sumienia ;) Tę kompozycję polecam Wam z całego serca!


Dyniowe kluski jaglane z kalafiorem i sosem z sera pleśniowego

SKŁADNIKI:
(dla 3 osób)


kluski:
  • 400 g miąższu dyni (bez skóry i pestek, pokrojonego w kostkę)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 1 jajko od szczęśliwej kury :)
  • płaska łyżeczka soli
  • pieprz do smaku
  • szczypta lub dwie świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 7-8 łyżek mąki (pszenna lub pszenna razowa)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 cebulka pokrojona w kostkę
  • 1 łyżka masła do smażenia cebulki
sos:
  • 1 szklanka (200 g) słodkiej śmietanki 18% do sosów 
  • 75 g sera pleśniowego lazur (lub innego typu blue - gorgonzola, rokpol)
  • 100 g serka topionego śmietankowego
  • szczypta soli
  • grubo mielony pieprz do smaku (sporo)
  • gałka muszkatołowa do smaku (opcjonalnie)
oraz:
  • 1 nieduży kalafior
  • ulubione zioła, np posiekana natka pietruszki, koperek, tymianek lub szałwia
  • osolona woda z dodatkiem oleju do gotowania klusek
  • pestki dyni

PRZYGOTOWANIE: 
1. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni C (termoobieg) lub 180 stopni (grzanie góra/dół). Dynię
wymieszać z olejem, umieścić na kratce piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 40 minut.
2. W tym czasie ugotować kaszę jaglaną wg przepisu podanego na opakowaniu.
3. Cebulkę zeszklić na maśle, przestudzić.
4. Upieczoną dynię ostudzić. Zagotować dużą ilość wody do gotowania kluseczek.
5. Kaszę wraz z dynią umieścić w jednej misce, zblendować, by powstał mus.
6. Wbić jajko, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką. Dodać mąkę, wymieszać.
7. Formować dwoma łyżkami stołowymi tzw "łezki" i wrzucać do garnka z dużą ilością osolonego wrzątku, zanurzając łyżkę każdorazowo w wodzie. Gotować 2-3 min. od wypłynięcia.

sos:
1. Śmietankę zagotować, wrzucić pokrojone serki i mieszać trzepaczką aż się rozpuszczą.
2. Zmiksować całość blenderem, doprawić do smaku szczyptą soli i pieprzem.
3. Odstawić (sos zgęstnieje), a przed podaniem podgrzać, mieszając.
4. W razie potrzeby rozrzedzić odrobiną śmietanki lub rosołu w celu uzyskania zadowalającej konsystencji :)

Kalafior ugotować al dente,wrzucając różyczki do osolonego wrzątku i gotując ok. 3 minut.
Podawać z kluskami i sosem serowym, posypane uprażonymi na suchej patelni  pestkami dyni lub/i ulubionymi ziołami.

alternatywy dla sosu serowego: 
  • masło czosnkowo-ziołowe
  • okrasa z bekonu i cebulki
  • starty ser typu parmezan
  • tradycyjna rumiana bułka tarta z masełkiem


2 komentarze:

  1. Wiadomo, w składzie płatki jaglane - samo zdrowie :)
    Osobiście polecam mąkę ryżową - więcej błonnika :)
    Polecam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)