czwartek, 30 kwietnia 2015

Wegańskie kotleciki z soczewicy

Jak mogliście przeczytać we wczorajszym wpisie (klik) na 10 dni zostałam weganką. Przygotowywałam w tym czasie swoje sprawdzone wege-dania, ale też kombinowałam z nowymi smakami. Wegańskie kotleciki z zielonej soczewicy są tego przykładem, bo do tej pory korzystałam raczej z czarnej i czerwonej soczewicy. Tymi kotlecikami zielona soczewica wyszła z mojej "niełaski" ;)



Mają fajną konsystencję... i, co muszę przyznać, wizualnie imitują mięsne, smażone klopsiki naszej mamy ;) Całe szczęście są w 100% wegańskie, ale dzięki przyprawie typu gyros (w skład której wchodzą: sól, czosnek, kolendra, gorczyca, papryka słodka, chili, cukier, kozieradka, rozmaryn, tymianek, oregano, cebula i pieprz czarny) mają charakterystyczny, znany posmak, choć ich struktura jest zupełnie inna. Możecie je włożyć w burgera lub podać z dowolnymi warzywami. Są w sam raz do majówkowego kosza piknikowego!


Wegańskie kotleciki z soczewicy

SKŁADNIKI:
(2 porcje)
  • 100 g zielonej soczewicy
  • pół niedużej cebulki
  • łyżka uprażonych ziaren słonecznika
  • 1 mała marchewka
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1/2 - 3/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki przyprawy gyros
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
do podania
  • 1 duży batat (ok. 300 g) + oliwa, sól, czosnek granulowany, słodka papryka
  • fasolka szparagowa
  • sałata + ziarna słonecznika + olej lniany
  • ajwar

PRZYGOTOWANIE:
1. Soczewicę ugotować do miękkości. 
2. Cebulkę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
3. Ugotowaną soczewicę dłonią odcisnąć z wody, włożyć do miski, dodać posiekaną cebulkę, uprażone ziarna słonecznika, czosnek i startą marchewkę. 
4. Dosypać przyprawy, kaszę manną, łyżkę oliwy z oliwek i całość zblendować ręcznym blenderem - masa nie musi być idealnie gładka, ważne, żeby soczewica trochę się rozpadła. Całość dokładnie wymieszać, po czym uformować 6 mniejszych lub 4 większe kotleciki.
5. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć kotleciki z dwóch stron na rumiany kolor. Przełożyć na kawałek ręcznika papierowego, by osączyły się z nadmiaru tłuszczu.

DODATKI:
Pieczony batat
Batata obrać i pokroić w kawałki wielkości grubych frytek. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć batatowe "frytki", posypać solą, słodką papryką i czosnkiem granulowanym i pokropić oliwą, przemieszać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C (grzanie góra -dół) na ok. 40 minut.

Do kotlecików świetnym sosem jest warzywny ajwar - ja miałam gotowy, od mamy, ale jak tylko zacznie sezon pomidorowo-bakłażanowy możecie spodziewać się przepisu.
Ugotowałam też fasolkę szparagową, sałatę posypałam ziarnami i pokropiłam olejem lnianym.









10 komentarzy:

  1. uwielbiam wszelkiego rodzaju kotleciki czy burgery, oczywiście wegańskie - te z przyjemnością wypróbuję! świetnie wyglądają, a tak podane na pewno też pysznie smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne kotleciki, propozycja zdecydowanie dla mnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. a można upiec zamiast usmażyć?

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszniutkie! Uwielbiam wegańskie jedzenie :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo długo czekałam na nowy przepis...:) Super że znowu się pojawiają!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja dodaję do masy utartych kilka pieczarek. Ale takie też są pycha.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wiem, że post dość stary, ale mam nadzieję, że Pani to przeczyta. Są przepyszne! Jednak nie ukrywam, że mimo doświadczenia kulinarnego miałem z nimi na początku na patelni problem. Może olej był za słabo rozgrzany, a może to moja słabość w robieniu dań wegańskich. Rzadko spotykam się z takim jedzeniem, więc pewnie problem leży w tej stronie. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Pychotka! Taki farsz z soczewicy robiłam do pierogów, dlatego w wersji kotletów na pewno będzie wspaniały! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)