środa, 3 września 2014

Kokosowy pudding chia z owocami

Jakiś czas temu na naszym fb linkowałam tę stronę (klik). W inspirujących i kolorowych koktajlach Nads najbardziej rzuciły mi się w oczy nasiona chia (szałwia hiszpańska). Niby niepozorne, ale z wielką mocą...




Od "pierwszego razu" stałam się chia-entuzjastką. Myślę, że niemal każdy, kto próbował puddingu chia mnie zrozumie. Taki pudding jest dobry i na śniadanie i na deser, a przy tym lekki, sycący i zdrowy. Jak go nie uwielbiać? ;)


Kokosowy pudding chia z jeżynami, borówkami i figą

SKŁADNIKI:
(2 porcje)
  • mała puszka mleczka kokosowego (165 ml) - użyłam takiego z 5% zawartością tłuszczu
  • 2 łyżki nasion chia
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżeczki syropu z agawy (lub miodu płynnego)
    do podania:
  • borówki
  • jeżyny
  • figa

PRZYGOTOWANIE:
1. W misce wymieszać mleczko kokosowe, nasiona i kilka kropel ekstraktu waniliowego.
2. Dodać syrop z agawy lub miód, wymieszać, przelać do niewielkich szklanek/pucharków lub słoiczków.
3. Wstawić na lodówki - najlepiej na całą noc. Nasiona w tym czasie kilkukrotnie się powiększą i lekko zżelują mleczko.
4. Podawać z owocami - na początek jesieni najlepsze będą borówki, jeżyny i figi :)




5 komentarzy:

  1. Wygląda rewelacyjnie :) Przyznam, że nie miałam jeszcze okazji próbować tych nasion, ale ciekawa jestem ich smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Te nasionka kuszą, chyba kupię trochę na próbę, może moim dzieciakom zasmakuje taki deser

    OdpowiedzUsuń
  3. Trzeba przyznać, że wygląda cudownie! :)
    I przypuszczam, że tak też smakuje.

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)