wtorek, 2 września 2014

Kiszone pomidorki koktajlowe

Kiszone pomidorki koktajlowe to nowość w mojej kuchni. Pomysł podrzuciła mi mama, która w tym roku ma wyjątkowy, pomidorowy urodzaj. Krzaczki aż uginały się od daktylowych i koktajlowych pomidorków. Dobry sezon ;-D


Kiszone pomidorki mają zaskakujący smak - pierwsze słoiczki robiłam już miesiąc temu i dwa tygodnie temu dorobiłam jeszcze kilka, bo zasmakowały nie tylko mi. Sprawdzą się w kolorowych koreczkach lub lekko zapieczone, dodane do brytfanki z mięsem na koniec pieczenia. Wypróbujcie! ;)


Kiszone pomidorki koktajlowe

SKŁADNIKI:
(na 4 słoiki 0,3 ml)

  • 600 g kolorowych pomidorków cherry i daktylowych
  • 1 l wody
  • 2 łyżki soli
    na każdy słoiczek:
  • 1 ząbek czosnku przekrojony wzdłuż
  • mały baldachim kopru
  • 2 cm kawałek chrzanu przekrojony wzdłuż

PRZYGOTOWANIE:
1. Wodę z solą zagotować, wystudzić - powinna być letnia.
2. Do wyparzonych czystych słoików wkładać dodatki na dno, wypełnić opłukanymi, pomidorkami bez szypułek.
3. Zalać letnią zalewą. Zamknąć dokładnie i mocno suchą zakrętką. Nie pasteryzować.
4. Można je otworzyć już po tygodniu - są delikatne. Po 3 tygodniach są już ukiszone. Są idealne jako dodatek do obiadu, do koreczków, jako przekąska lub lekko zapieczone, dodane pod koniec do brytfanki z mięsem.




5 komentarzy:

  1. Na pewno skorzystam z Twoich przepisów na przetwory :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy tych pomidorków nie trzeba pasteryzować? Z góry dziękuję za odpowiedź

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie trzeba, proces kiszenia nie wymaga pasteryzacji.

      Usuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)