wtorek, 26 sierpnia 2014

Leczo z papryki i pomidorów

Papryka z pomidorami to najlepsze i najprostsze połączenie. Jest jak baza, która teraz zamknięta w słoikach zimą przypomni nam lato...




Po otwarciu słoiczka można dodać pieczarki, boczek lub kiełbasę, ugotować kaszę jaglaną lub ryż i obiad gotowy. Całej naszej rodzinie smakuje jednak taka najprostsza wersja bez żadnych dodatków - takie warzywne leczo najczęściej jemy na zimno, na kanapkach.


Leczo z papryki i pomidorów

SKŁADNIKI:

 (na 10 słoiczków 0,3 l)
  • 1/4 szklanki oleju
  • 0.5 kg cebuli (np. czosnkowej)
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 kg słodkich dojrzałych pomidorów (malinowe, lima)*
  • 2 kg czerwonej papryki (lub kolorowej)**
  • 1/2 ostrej papryczki chili (opcjonalnie)
  • 3 łyżki listków oregano (najlepiej własne, suszone ogrodowe zioła)
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżki cukru
  • pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
1. Przygotować 10 wyparzonych słoików 0,3 l.
2. Cebule pokroić w grubą kostkę lub piórka. Czosnek posiekać. Paprykę pokroić w kostkę lub paski, a ostrą papryczkę w drobne paseczki.
3. Z pomidorów usunąć pozostałość po łodyżce, naciąć na krzyż, zalać wrzątkiem w misce, a gdy skórka zacznie odchodzić odlać gorącą wodę i zahartować bardzo zimną wodą (można dodać też kostki lodu). Obrać pomidory, pokroić w kawałki.
4. W garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę z czosnkiem, podsmażać ok 5 min by sie zeszkliła. Wrzucić pomidory, dusić do odparowania części płynu - około 30 minut.
5. Dodać paprykę i chili, zioła i  przyprawy. Dusić jeszcze ok. 20 minut, by papryka nie była chrupiąca, powinna lekko zmięknąć.
6. Spróbować i doprawić pieprzem wg uznania, jeśli nie jest wystarczająco ostre. Wymieszać.
7. Nakładać do wyparzonych słoików, zostawiając 1-1,5 cm odległości od nakrętki. Umieścić w dużym garnku wyłożonym ściereczką.
8. Zalać wrzątkiem do 3/4 wysokości - woda nie powinna dotykać nakrętki. Pasteryzować 10 minut od momentu zagotowania.
9. Wyciągać, pozostawić do wystudzenia. Trzymać w suchym, najlepiej zacienionym, chłodnym miejscu.

* Najlepsze są pomidory lima, ale dobre są też malinowe - są bardzo słodkie, jednak puszczają dużo soku, leczo musi się później długo redukować. Jeśli chcemy przyspieszyć proces można dodać sam miąższ, bez gniazd nasiennych.
** Najlepsza jest papryka czerwona z grubym miąższem. Papryka żółta jest również świetnym dodatkiem. Najmniej używam papryki białej i zielonej, mają mniej smaku, a z zieloną trzeba uważać - często bywa gorzkawa.




4 komentarze:

  1. Pyszne słoiczki ;) Idealne na zime!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Leczo na kanapki? Muszę spróbować... Pozdrawiam
    Jola, mama Natalki.

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam, przepis do zapisania:)

    OdpowiedzUsuń
  4. wlasnie zobilam! mniam! Juz uwielbiam:) a co dopiero jak sie 'przegryzie' w sloiku !:) Wielkie dzieki za przepis!Aneta

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)