poniedziałek, 25 sierpnia 2014

Cukinia z kurkumą i chili w słodko-kwaśnej zalewie

Bardzo lubię małe cukinie. Mam na nie dużo więcej pomysłów niż na te wyrośnięte (które w 90 % trafiają do placków cukiniowych ;)). Małe jem na bieżąco - zazwyczaj przekrojone wzdłuż, posypane ziołami i parmezanem, polane dobrą oliwą i upieczone w piekarniku. Najprościej i najlepiej.



Tym razem maluchy zamknęłam w słoikach w słodko-kwaśnej zalewie z kurkumą i chili. Będą w sam raz na zimę... Spróbujecie? Świetnie pasują do mięs i ryb z grilla, więc pewnie kilka słoiczków zniknie już jesienią.


Cukinia z kurkumą i chili w słodko-kwaśnej zalewie

SKŁADNIKI:

(na ok. 10 słoiczków 0,3 ml)
  • 1,5 kg małej zielonej cukinii
  • 1 czerwona papryka
  • 1 biała cebula
  • 1 ostra czerwona papryczka chili
na każdy słoik:
  • 0,5 łyżeczki gorczycy jasnej
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy
zalewa:
  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżeczki kurkumy 

PRZYGOTOWANIE:
1. Cukinie opłukać, odciąć końcówki. Pokroić w grube plastry (większe na pół lub ćwierć plastry).
2. Paprykę pokroić w kostkę, cebulę w piórka, a ostrą papryczkę w cienkie krążki.
3. Dodatki - warzywa, ziele, liść i gorczycę wkładać na dna wyparzonych słoików, wypełniać cukinią, starając się, by zmieściło się jak najwięcej, zostawiając 2 cm przestrzeni od góry.
4. Składniki zalewy zagotować, gorącą zalewą wypełniać słoiki, zostawiając 1-1,5 cm przestrzeni od zakrętki. Dobrze zakręcić.
5. Umieścić w dużym garnku wyłożonym ściereczką. Zalać wrzątkiem do 3/4 wysokości - woda nie powinna dotykać nakrętki.  Pasteryzować 15 minut od momentu zagotowania.
6. Wyciągać, pozostawić do wystudzenia. Trzymać w suchym, najlepiej zacienionym i chłodnym miejscu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)