poniedziałek, 28 października 2013

Jesienne tagliatelle z purée z dyni, leśnymi grzybami i orzechowymi pulpecikami

Jesień. Liście lecą z drzew, a w lesie podobno są już ostatnie grzyby... Z dyni i orzechów od mamy, podgrzybków zebranych w zeszłym tygodniu komponuję danie, którym "maluję" jesień na talerzu.



Dyniowa baza w pięknym, słonecznym kolorze, aromatyczne grzyby, klopsiki z chrupiącymi orzechami włoskimi i makaron - o kształcie i kolorze idealnie komponującym się z całością. Oto perfekcyjne danie na jesień :)


Jesienne tagliatelle z purée z dyni, leśnymi grzybami i orzechowymi pulpecikami

SKŁADNIKI:
(dla 2 osób)
  • 250 g makaronu razowego tagliatelle (tagliatelle pełnoziarniste)
  • 2 łyżki oleju 
  • łyżeczka masła
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
  • świeżo starta gałka muszkatołowa (2 szczypty)
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 500 g miąższu dyni
  • 100 g świeżych podgrzybków (lub mix z kurkami)
  • natka pietruszki
  • ser typu parmezan (u nas mazuriano z Rancho Frontiera)
  • świeże gałązki tymianku
pulpeciki:
  • 250 g mięsa mielonego wieprzowego
  • garść łuskanych orzechów włoskich
  • 1 mała cebulka zeszklona na maśle
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka siekanej natki pietruszki
  • 1 żółtko
  • sól i pieprz do smaku
  • mąka do obtaczania
  • (opcjonalnie bułka tarta)

PRZYGOTOWANIE:
1. Obraną dynię (500 g czystego miąższu, bez skóry, pestek) pokroić w kostkę. Wraz z 1/2 pokrojonej w duże kawałki cebuli umieścić w garnku i zalać wodą - tak, aby tylko przykryć dynię. Gotować ok. 25 min. do miękkości.
2. Podgrzybki pokroić na kawałki, mniejsze kapelusze pozostawić w całości. Opłukać bardzo dobrze na sitku, pod bieżącą wodą.
3. Umieścić w rondelku, zalać wrzątkiem w proporcji 1:2 grzyby-woda. Gotować 7 minut na średnim ogniu, od zagotowania. Odcedzić na sitku.
4. Na małej patelni rozgrzać 2 łyżeczki oleju, wrzucić grzyby, podsmażyć, mieszając.
5. Pozostałą połówkę cebuli posiekać w drobną kostkę, dodać do grzybów, jednocześnie dodając łyżeczkę świeżego masła. Zmniejszyć ogień, dusić do zeszklenia cebulki.
6. Na koniec doprawić grzyby szczyptą soli i świeżo mielonego pieprzu. Trzymać w cieple.
Pulpeciki:
7. Mięso umieścić w misce, dodać zioła, doprawić do smaku.
8. Orzechy drobno posiekać nożem, dodać do mięsa, wraz z cebulką, dodać żółtko, wymieszać. Jeśli masa jest zbyt kleista można dodać odrobinę bułki tartej.
9. Formować malutkie pulpeciki wielkości nakrętki od butelki.
10. Smażyć na rozgrzanym oleju, potrząsając patelnią lub delikatnie mieszając. Pulpeciki można dopiec 5 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

11. Gdy dynia będzie miękka odlać wodę, odparować chwilę zawartość. Zmiksować całość na gładkie purée, doprawić do smaku solą, gałką muszkatołową i drobno mielonym pieprzem.
12. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie wg czasu podanego na opakowaniu.
13. Grzyby można lekko podgrzać, wymieszać z odrobiną posiekanej natki pietruszki.
14. Na talerzach, na postumencie z purée dyniowego umieścić grzyby i pulpeciki, nałożyć makaron, oprószyć całość świeżo mielonym pieprzem, posypać płatkami sera i listkami tymianku.




6 komentarzy:

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)